Lexus IS SportCross – 2004 – 318.933 km – Klokje Rond

Raffinement met een randje

98 reacties

Video

Lexus staat voor Japanse topkwaliteit in het premiumsegment. Daarvan mag je dus wat verwachten. Maar een Lexus van twintig jaar? Is dat ook nog kwaliteit en premium? We onderzoeken het aan de hand van een zeldzaam model van het luxemerk van Toyota: een Lexus IS 200 SportCross.

Tegenaan gelopen

Soms loop je tegen een auto aan waarvan je denkt: dit is hem! Het overkwam Niels van Burgsteden uit Hoogland. Hij reed een Toyota Corolla, die voor de apk moest. Hij rijdt de auto naar de garage en ... “Daar stond deze Lexus. Ik wist meteen dat ik hem wilde hebben. Een bijzondere auto en lekker niet alledaags”, vertelt de leraar natuurkunde. Dus hij kwam met een Corolla naar de garage en ging naar huis met de Lexus. Dat is inmiddels vier jaar geleden en Niels is nog net zo enthousiast als toen hij hem kocht. “Een auto van twintig jaar met meer dan drie ton op de teller, daar gaat Joep zeker iets aan vinden, maar het gaat mij om het totale plaatje, dat ik nog een paar jaar verder kan met deze. Daar ben ik heel benieuwd naar.”

Best wel fijn

Joep geeft het onmiddellijk toe: “Ik ken deze auto’s eigenlijk niet goed. We hebben er nooit een hier binnen gehad, maar het is Toyota, dus het zal best wel goed zijn”, zegt hij. Vervolgens vertrekt de keurmeester samen met onze cameraman voor een proefrit. Die proefrit pakt verrassend goed uit. “Het rijdt eigenlijk best wel fijn, deze auto. Dat had ik niet verwacht”, aldus Joep. Dat is natuurlijk niet zo gek. Lexus wilde met de IS de aanval openen op een van de fijnst rijdende Duitse premium-auto’s: de 3-serie van BMW. Dus kwam er voorin een tweeliter zescilinder in lijn die de achterwielen aandrijft en verder een zeer smakelijk vormgegeven cockpit waar de sportiviteit vanaf spat. En net als de 3-serie lekker weinig ruimte op de achterbank ... De Lexus IS was geboren, we schrijven dan 1999. Deze IS SportCross is de stationwagonversie van die auto. Technisch identiek aan de sedan, maar even wat praktischer en wat meer lifestyle-achtig met deze carrosserievorm.

De Lexus van Niels wordt netjes onderhouden, krijgt elk jaar zijn beurt en apk en dat ziet Joep terug tijdens de keuring. Wanneer de brug omhoog gaat en we onder de auto kijken, is het echter  schrikken geblazen. "Roest, roest, roest", schrijft Joep op zijn notitieblok. Jammer, jammer, jammer, want het ging technisch zo goed met deze auto. “Ja, er is inmiddels twee keer wat aan de carrosserie gedaan. De dorpels zijn gelast en ook de wielkasten zijn onder handen genomen. Doodzonde dat een auto als deze zo roest, want de techniek is top.” Niels zegt het, wij denken het.

Overgestapt op Toyota

Niels heeft de Lexus nu bijna vier jaar, naar volle tevredenheid. “In deze tijd hebben we er ongeveer 80.000 kilometer bij gereden. Ik ben er in die tijd twee in het wild tegengekomen, dus het is geen alledaags ding. Ik ben altijd fan geweest van Japanse auto’s en dan met name van Toyota, hoewel ik ook een hele periode vooral klein spul van Fiat en Citroën heb gereden. Sinds we een kind hebben, dat nu inmiddels twaalf jaar is, hebben we alleen nog maar Toyota’s gehad. Eerst een Yaris uit 2002 en daarna een Corolla van 2003. En nu dus deze Lexus.”

Het wordt een keuring van complimentjes en mankementen. Nauwelijks speling in de wielophangingen voor en achter is best bijzonder voor deze leeftijd. “Maar die roest ga je niet tegenhouden”, vertelt Joep. “En als je eenmaal begint te vernieuwen en verbeteren, blijf je aan de gang. Dat zou ik dus niet doen. Gewoon kijken hoever je komt, zolang het veilig blijft.”

Niels zou best wel door willen tot vijf ton, maar het is de vraag of de auto dat gaat halen. Er zijn nu namelijk opnieuw investeringen nodig, terwijl de laatste onderhoudsbeurt er ook niet om loog. “Natuurlijk moet je blijven investeren in een auto als deze, maar er zijn natuurlijk wel grenzen”, peinst Niels. De Lexus wordt ook gebruikt als trekauto voor een boot, dus overstappen op een gebruikte EV ligt niet erg voor de hand. En welke gebruikte EV dan? Er is dus denkwerk te doen in huize Van Burgsteden. We zijn benieuwd waar de familie op uit gaat komen.

Onderhoudshistorie

Bij 318.000 kilometer op de klok gunde eigenaar Niels de Lexus een uitgebreide onderhoudsbeurt. Kosten €1.850. Dat is niet niks, maar daarvoor had Niels dan ook wat: bobine, remmen reinigen, remblokken, bougies, zomerbanden. Bij die laatste beurt werd  op de rekening een aantal aandachtspunten voor de nabije toekomst vermeld: waterpomp, flens uitlaatsysteem, handremschoenen, klepdekselpakking, dorpel linksachter lassen en wielkasten achter lassen. Daarvoor, bij 304.000 kilometer, was er ook best wel wat verspijkerd aan de Lexus, met onder meer de remschijven voor.

De auto heeft Niels één keer echt in de steek gelaten. “Met een platte accu”, lacht hij nu.

Wat mankeert er aan de Lexus IS?

  • Koppeling gaat zwaar
  • Banden voor zijn niet op orde
  • Achterruitsproeier werkt niet goed
  • Lichte olielekkage
  • Roest, roest, roest, dorpels en wielkasten zijn al gelast
  • Het rubberwerk onder de auto is grotendeels vergaan
  • Remschijven zijn aangetast

De mening van Carrec Technocenter

“De auto rijdt verrassend goed. De versnellingsbak schakelt nog top, hij ligt goed op de weg, al zijn de voorbanden echt van slechte kwaliteit. Toch is ook dit een auto waarbij wanneer je eraan begint, het niet meer ophoudt. Je valt van het een in het ander. Dus gewoon lekker doorgaan, de roest proberen in de hand te houden. Meer kun je niet doen, want het houdt een keer op. Dus hij kan nog even door, maar heel overtuigend is het totaalplaatje niet meer, vooral door de oprukkende roest aan de onderkant. De techniek is nog puik. Opvallend vond ik ook dat er in de wielophanging nog nauwelijks speling is te constateren en dat is best bijzonder voor zo’n oude auto. Ook die zesbak schakelt nog beter dan veel jongere auto’s.”

Lezersreacties (98) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.