Test: Hyundai i30 Wagon (2012)
Voor de boodschappenlijst
- Ton Roks
- Eerste rijtest
Hyundai beloofde dat de i30 Wagon heel snel na de 'gewone' hatchback zou komen. Hier is hij dan: ruimer dan de concurrentie, zuinig en warempel ook nog fraai.
De Wagon is niet zo maar een i30 met een stukje dak eraan, het is een (beetje) andere auto. Hij is drie centimeter hoger en 18,5 centimeter langer dan de hatchback. Al die ruimte komt ten goede aan de passagiers en vooral aan de bagage. De inhoud van het ruim is 528 liter en kan naar 1642 liter worden uitgebreid door de achterbank neer te klappen. Dat is achtereenvolgens 27 en 18% meer laadvolume dan in de hatchback. Met dat fikse opslokvermogen is de i30 Wagon ruimer dan de Volkswagen Golf Variant en de Ford Focus Wagon, de twee auto's die de toon zetten in het marktsegment.
Extra's die de Wagon heeft ten opzichte van de vijfdeurs hatchback zijn een 12-Volt aansluiting in de kofferbak, aluminiumkleurige dakrails en een afdekzeil. De vanafprijs is € 19.495, waarmee hij anderhalve mille duurder is dan een hatchback, een prijsverschil dat op basis van de grotere afmetingen te rechtvaardigen valt.
Europees
Net zoals de hatchback wordt de Wagon gebouwd in Nosovice in Tsjechië. Hyundai noemt het zelf een 'volledig Europese auto' omdat de i30 niet alleen in Europa wordt gebouwd, maar er ook getekend en ontwikkeld is. Feit is dat Hyundai met de i30 een enorme stap voorwaarts heeft gezet, daar is iedereen het wel over eens. Het model is de locomotief van het merk, hij heeft voor Hyundai dezelfde functie als de Golf voor Volkswagen. Ondanks de dalende markt heeft de i30 de zware taak ervoor zorgen dat het Europese marktaandeel van Hyundai, dat nu op 3,3 % staat, naar 3,5 % groeit.
Hyundai heeft dan ook veel moeite gedaan alle punten op de i te zetten, ook ten aanzien van de veiligheid. Ten tijde van de introductie van de i30 Wagon in Mainz meldde Europese baas Allan Rushford dat de i30 een vijfsterren score bij de EuroNCAP heeft gehaald. En dat niet alleen: hij heeft 90% van het maximaal mogelijke aantal punten gepakt, niet alleen ten aanzien van de veiligheid voor volwassenen, maar ook voor kinderen. "We zijn daarmee het beste in de klasse", aldus Rushford. Hyundai verwacht dat in Nederland 60% van de i30 klanten voor de Wagon gaat kiezen.
Wat de motoren betreft, heeft de i30 Wagon zes pijlen op zijn boog, waarvan er twee naar Nederland komen: een 135 pk 1.6 GDI (benzine) en een 128 pk 1.6 CRDi (diesel). De uitstoot CO2 is achtereenvolgens 130 en 110 gram per kilometer, waarmee de i30 Wagon in aanmerking komt voor 20% fiscale bijtelling. Dat geldt overigens alleen voor de versies met handbak, de automaten verbruiken meer en hebben als gevolg daarvan andere energielabels. Ook de BPM is hoger, waardoor ze een stuk duurder uitvallen: met automatische transmissie kost de 1.6 GDI een mille of vier meer en de 1.6 CRDi zelfs zeven. Over de hoge prijs van de automaten hoeft niet diep getreurd te worden, want het schakelen is helemaal niet vervelend. De zesbak van de i30 Wagon laat zich soepel en licht door de versnellingen bewegen.
De 1.6 CRDi was niet voorhanden in Mainz, waar de voorintroductie plaats had, vandaar dat de rijindrukken zich nu beperken tot de 1.6 GDI. Die voldoet prima in de Wagon. Het is een soepele motor, met een mooi stille en vibratievrije loop, en een karakter dat gretiger is dan je van een 'groene' motor zou verwachten. Een deel van de zuinigheid wordt gecreëerd door de lange overbrengingsverhouding die zich vooral in de hoogste versnellingen manifesteert. Op vlakke wegen draait de 1,6-liter mooi lage toerentallen, maar daar zit een nadeel aan. Op de Duitse Autobahnen wekte de 1.6 GDI soms lichte irritatie op omdat je in heuvelachtig gebied geregeld van zes naar vijf – en soms zelfs naar vier - terug moet schakelen om de vaart er een beetje in te houden. Maar dat vergeet je snel als je na een half uurtje 140 a 150 km/h kruisen een gemiddeld verbruik van 1 op 14 op de boordcomputer ziet verschijnen. Heel mooi!
Wel moet daarbij aangetekend worden dat een lange eindoverbrenging in sommige omstandigheden juist tot een hoger verbruik kan leiden, doordat het gaspedaal vaker diep ingetrapt moet worden om de gewenste snelheidstoename te krijgen.
De lage neus en de schuinstaande voorruit, in combinatie met de lange, sierlijke lijnen over de flanken, staan de Wagon nog beter dan de hatchback. Zoals tegenwoordig zo vaak het geval is, is de Wagon de mooiste van de reeks. Hyundai verstaat nu ook de kunst een familiegezicht te creëren, met de hexagonale grille als voornaamste kenmerk. De relatie met de i30 hatchback is uiteraard duidelijk, maar je herkent ook DNA van de i40. Het is niet alleen een goed uitziende auto met Europees karakter: hij straalt ook kwaliteit uit. De carrosseriepanelen zijn strak en de naden ertussen zijn dun, een signaal dat de fabrikant het pers- en assemblageproces goed beheerst.
De i30 Wagon is duidelijk gemaakt om zo gladjes mogelijk door de lucht te snijden: er is nauwelijks windgeruis, waardoor de auto als totaal heel stil is. Een klein nadeel is dat hij daardoor iets gevoeliger is voor zijwind dan gemiddeld.
Lichtjaren
Wat rijgedrag betreft, zijn er werkelijk lichtjaren verstreken ten opzichte van de Excel's, Pony's en Accent's waarmee Hyundai ooit Europa belaagde. Dat geldt ook voor veel andere aspecten van de auto. Vering en demping zijn aan de licht sportieve kant, maar bulten en kuilen in de weg worden op comfortabele wijze verwerkt, waarbij blijkt dat de stijfheid van de Wagon niet voor die van de hatchback onderdoet. Trillingen en kreun- en steungeluiden blijven ook op slechte wegdekken achterwege, wat aan een positieve kwaliteitsindruk bijdraagt.
De carrosseriebewegingen zijn ook keurig onder controle, geen overmatig hellen in de bochten of duiken bij het remmen, wat dat betreft weet Hyundai de Ford Focus en de VW Golf te benaderen. Remmen doet de 130 Wagon prima, de benodigde pedaaldruk is licht, de remmen 'bijten' goed als je hard trapt, maar ze laten zich ook fijntjes doseren bij licht vertragen. De besturing is van het Flex-Steer type, wat betekent dat je uit drie standen van de elektrische bekrachtiging kunt kiezen. In de stand 'normal' is hij al tamelijk licht, maar dat past wel bij het vrij lichtvoetige karakter van de i30 Wagon. Wel blijft het gevoel in het stuur achter ten opzichte van bijvoorbeeld een Focus.
De kwaliteitsindruk van het interieur is goed, op hetzelfde niveau uiteraard als de i30 hatchback. Het ziet er mooi uit, zonder onnodige poespas. Hyundai bekommert zich niet zo om de chroomstripjes en de koolstofvezel accentjes die sommige concurrenten gebruiken in hun streven naar een 'premium' uitstraling.
Wat Hyundai betreft, bestaat de competitie voor de i30 Wagon voornamelijk uit de Golf Variant en de Focus Wagon, beide sterke auto's. De i30 Wagon volgt hen op geringere afstand dan vroeger, daar bestaat geen twijfel over, maar hij evenaart hen niet. De Hyundai heeft nog niet de klasse van de Golf of de flair van de Focus, maar in sommige opzichten steekt hij hen wel de loef af.
Redenen waarom je de VW of de Ford links zou kunnen laten liggen: de i30 Wagon is groter, hij is goedkoper (maar niet zo veel meer als voorheen met Hyundai's het geval was), hij is in staat zijn officiële gemiddelde verbruik van 1 op 17,2 redelijk dicht te benaderen en hij wordt afgeleverd met vijf jaar garantie. De beste auto in zijn klasse, dat is de i30 Wagon nog niet. Maar het beste aanbod? Dat zou hij weleens kunnen zijn. Daarom: wie gaat shoppen in zijn segment, doet er goed aan hem minstens op de boodschappenlijst te zetten.
PRIVATE LEASE Hyundai i30

Lees ook
Gerelateerde forum topics
Lezersreacties (14) (gesloten)
De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.