Ford Explorer vs. Renault Scenic: Dominantiedrang bij de duurtesters - Dubbeltest

Ford-kloon van Volkswagen ID4 rijdt niet meteen als een Ford

80 reacties

Video
AutoWeek 9 2025
AutoWeek 9 2025

Je leest het in AutoWeek 9 2025

De Renault Scenic is populair en kan zich duidelijk onderscheiden van de breed aanwezige concurrentie. Nieuw is de Ford Explorer, op basis van de Volkswagen ID4. Beide hebben we als duurtester, dus een huiselijk duel kon niet uitblijven.

Renault Scenic vs Ford Explorer

Renault beleeft vrolijke tijden. Het merk scoort goed met zijn elektrische Megane, de Australe en de Rafale zijn prima auto’s en voor de Renault 5 mochten de Fransen zelfs de Auto van het Jaar-trofee in ontvangst nemen. En dat voor de tweede keer op rij, iets wat zelden een merk lukt. Voor 2024 was het immers de elektrische Renault Scenic die Auto van het Jaar werd. Wat ons betreft nog terecht ook, iets wat niet vanzelfsprekend is. De auto heeft de Megane overvleugeld qua succes en uitstraling. Hij weet precies de juiste vakjes aan te vinken als het gaat om een nuttige EV voor gezinnen. Stiekem is het een MPV, al vindt Renault zelf van niet.

Mede doordat we een Scenic in de duurtestvloot hebben, weten we hoe breed inzetbaar hij is. En dat terwijl de concurrentie in deze klasse erg sterk is. Nog afgezien van vrij nieuwe directe Franse concurrenten als de elektrische Peugeot e-3008 is dit segment ook het succesterrein van de Tesla Model Y, de Volvo EX40, de BMW iX1, de Skoda Enyaq en de Volkswagen ID4. Stuk voor stuk hardlopers en bovendien op zichzelf allemaal goede auto’s.

Er is net een gloednieuwe concurrent bij gekomen: de Ford Explorer, een heel andere auto dan de grote uitgaande Explorer, die echt een USA-maatje SUV was. De nieuwe is een elektrische middenklasser in de categorie die we net beschreven. Hij heeft een bijzondere basis: onderhuids is het een Volkswagen. Inderdaad, Ford heeft de techniek en het platform van de ID4 geleend om een elektrische auto te maken. Aan het design is het niet te zien, maar aan de binnenkant zijn de kenmerken duidelijk. Opmerkelijk natuurlijk, want het merk heeft ook al de elektrische Mustang Mach-E, een aardige auto met de kenmerkende rijeigenschappen die je van een Ford verwacht. En dat op een volledig eigen platform. Wel doet de Explorer het anders. Extra leuk is dat we ook de nieuwe Ford aan de duurtestvloot hebben toegevoegd, zodat we een in-huis-strijd kunnen voeren.

Renault Scenic vs Ford Explorer

We zien ID4-kernmerken in de Ford, maar het is zeker niet honderd procent gelijk. De Renault heeft de zaken ergonomisch beter voor elkaar.

Renault Scenic vs Ford Explorer

Genoeg reikwijdte

Als we kijken naar vermogen en accucapaciteit zijn de twee logés goed aan elkaar gewaagd. De Ford profiteert van de nieuwe, krachtiger motor van de gefacelifte ID4 en heeft nu 286 pk op de achterwielen. De Renault doet het met 220 pk, maar voelt in de dagelijkse praktijk meer dan snel genoeg. Bovendien gaan hier alle pk’s naar de vooras, waardoor meer vermogen al snel voor meer onrust zou zorgen. De Fransman heeft daarbij een net wat grotere accu dan de Ford, met 92 tegen 82 kWh. Dit levert dan ook een iets grotere actieradius op, mede doordat het verbruik van de twee erg dicht bij elkaar zit. De Ford lijkt af en toe iets zuiniger, maar de verschillen zijn klein en hoe langer de rit, hoe dichter het naar elkaar toe groeit.

We hebben beide auto’s langdurig in huis en het blijkt opnieuw hoeveel effect weersomstandigheden en seizoenen kunnen hebben op het verbruik en daarmee het bereik van EV’s. Met fijne voorzieningen als goede stoelverwarming en een grote accucapaciteit voelt het in beide modellen echter nooit als behelpen. Mocht je écht ver weg moeten, dan laadt de Renault Scenic net een tikje sneller aan de DC-lader dan de Ford. Allebei zijn ze relatief rijk uitgerust. De Iconic met de grote accu is zo’n beetje de dikste Scenic die je kunt kopen en dat merken we aan de aanwezige opties en het mooie interieur. De Ford Explorer is een Extended Range RWD en heeft als opties een Driver Assistance Pack, elektrische stoelverstelling.

Renault Scenic vs Ford Explorer

De Renault heeft meer beenruimte, maar de zithoek is beter in de Ford

Renault Scenic vs Ford Explorer

In de Ford is duidelijk te zien dat de Volkswagen ID4 donor was van de techniek, bijvoorbeeld aan het kleine scherm voor je neus en de versnellingshendel. De cockpit is anderzijds zeker niet één op één overgenomen. Het scherm in de middenconsole is duidelijk anders. Zo kun je het omhoog schuiven voor een extra opbergvak. Ook de software is onmiskenbaar van Ford: een relatief simpel systeem dat wel heel overzichtelijk is in de bediening. Dat geldt niet voor de ruitbediening: net als in de ID4 moet je switchen tussen voor- en achterruitbediening, bijzonder onhandig.

Een positieve eigenschap van Volkswagen die is overgenomen, is de uitstekende zitpositie. Hier heeft de Explorer een streepje voor op de Scenic, waarin we net niet helemaal lekker uitkomen ten opzichte van het stuur. Het is niet verschrikkelijk, maar valt wel op als je net uit de Ford Explorer komt. Nog een klacht over de Scenic: de ellendige hendel rechts van het stuur om de versnelling mee te kiezen. Het is niet de eerste Renault waarin we ons storen aan de slechte bediening van de versnelling en vermoedelijk ook niet de laatste. Het goede nieuws is dat we daarmee al het slechte aan het Renault-interieur hebben gehad. De cockpit ziet er verder uitstekend en modern uit en voelt bovendien vrij hoogwaardig. De ergonomie is prima, met een mooie mix tussen fysieke knoppen en het touchscreen. Het multimediasysteem zelf is van Google en werkt bijzonder prettig. Het voelt ook wat moderner dan dat in de Ford.

Gaan we naar de achterbank, dan heb je in de Renault meer beenruimte dan in de Ford, maar de zithoek is daar dan weer net iets beter. Kijken we naar de bagageruimte, dan is het minder gelijk: de Renault biedt honderd liter meer dan de Ford, een aanzienlijk verschil. Beide auto’s missen een frunk. Toch jammer, want het is ideaal om daar je laadkabel in op te bergen, zodat die nooit onder de rest van de bagage zit.

Renault Scenic vs Ford Explorer

Een grotere kofferbak in de Renault, maar let op de tildrempel.

Renault Scenic vs Ford Explorer

Renault Scenic heeft ander karakter dan Ford Explorer

Gaan we rijden, dan bemerken we karakterverschillen. De Ford is het meest interessant. Omdat de ID4 de basis is, vragen we ons natuurlijk af in hoeverre hij ook rijdt als een Volkswagen. Dat blijkt behoorlijk mee te vallen. Met alleen andere settings voor onder meer demping en vering kun je een auto compleet anders maken en dat is wat Ford heeft gedaan. Doel was duidelijk om de auto meer dynamisch te laten rijden door hem wat strakker te maken. Maar is zo het befaamde Ford-rijgedrag gecreëerd? Nee, helaas. De auto ligt wel wat strakker op de weg en zal ook best wat harder door een bocht kunnen dan een ID4, maar de besturing lijkt totaal niet op het vaak door ons bejubelde werk dat Ford zo geliefd maakt. Hierdoor heb je een auto die wel hard en vrij oncomfortabel is, maar niet per se rijplezier biedt. En dat is een ongelukkige combinatie.

Zeker op lange afstand merk je dat er wat balans in de auto ontbreekt. Er zit te weinig rust in de koets, wat hem vermoeiend maakt, zowel voor bestuurders als zeker ook voor passagiers. Stap je over in de Renault, dan merk je ineens wat dat kan schelen. De auto ligt iets minder strak op de weg, maar de wegligging is evengoed prima. Bij pushen krijg je iets sneller onderstuur dan in de Ford, maar de vraag is hoe erg dat is in een auto in dit segment. Ondertussen heb je in de Scenic wel meer comfort en rust. Dit maakt hem tot de fijnere auto voor lange afstand. De Ford laat vooral zien dat je eigen karakter tonen als de basis niet van jezelf komt geen eenvoudige opgave is. Ter illustratie: de hoge elektrische Mustang Mach-E was een wat merkwaardige auto bij zijn komst, maar het rij- en stuurgedrag was zonder twijfel van een Ford. Hetzelfde gold voor de vorige Explorer, een benzine-auto. Dat was een zeer grote Amerikaanse SUV, die weinig van doen heeft met de naamdrager van vandaag. Je verwachtte daar een Amerikaanse zeepkist, maar nee, hij reed bijna als een Kuga. Kijken we vandaag naar de nieuwe Explorer EV met al dat Duitse bloed, dan kunnen we daar niet hetzelfde van zeggen.

Renault Scenic vs Ford Explorer

Deze ergerlijke ruitbediening ging mee naar de Ford

Renault Scenic vs Ford Explorer

Fijn wat fysieke knoppen in de Scenic

Strak prijsbeleid

Het segment van de elektrische cross-over is zo overvol dat het extra belangrijk is goed op de prijzen te letten. Het is niet zonder reden dat zoveel merken de bpm die sinds begin dit jaar geldt meteen zelf verrekenen: de bedragen zijn zoals ze zijn omdat je jezelf niet uit de markt wilt prijzen. Ook onze testauto’s van vandaag schelen maar minder dan 3.000 euro. Dat is een schuifdak en een mooie kleur meer of minder. Ford staat bekend om zijn aantrekkelijke actiepakketten, die soms het verschil maken; dat is echter vooral in vergelijking met de Duitse concurrentie. Niet tegenover Renault, dat eveneens veel leuke opties op zijn auto’s weet te stoppen zonder dat het uit de hand loopt.

Toen we in de duurtest de Scenic eerder tegenover de iets kleinere Megane zetten, bleek al dat Renault een slim beleid voert. Een nét wat grotere accu of wat meer opties zijn daarbij erg aantrekkelijk, omdat de meerprijs zo laag is. Kruis je alles aan, dan loopt het soort van op, maar het is lastig kiezen. De Ford heeft iets minder uitvoeringen beschikbaar, maar ook hier zouden we altijd voor de grotere accu gaan. Dat maakt je minder kwetsbaar, ook in de winter.

Alleen wordt het verschil vandaag niet gemaakt op de prijslijst, maar op de weg. Renault zet zijn winnende reeks door met opnieuw een goed optreden van de Scenic. Ford laat zien dat het lenen van andermans techniek niet gegarandeerd goede resultaten oplevert.

Beoordeling verbruik Renault Scenic en Ford Explorer

Deze tijd van het jaar laat vooral zien hoe de weersomstandigheden het verbruik van een elektrische auto beïnvloeden. Forse bui? Wind tegen? Vrieskou? Meteen gaat er een flinke hap uit, nog los van de basis, die al slechter is dan in de lente. Beide auto’s hebben daar in gelijke mate last van. De Ford lijkt zuiniger, maar het verschil is klein. Hoe langer de rit, hoe kleiner daarbij het verschil.

We waarderen het als je wilt bijdragen door het bijhouden van de AutoWeek Verbruiksmonitor of door een gebruikersreview te schrijven waarin je jouw ervaringen met de auto deelt. Daarmee help je potentiële kopers echt vooruit!

Verder lezen?

Dit artikel is gratis te downloaden in PDF-formaat. Hiervoor maak je eenmalig een AutoWeek account aan, waarna je onbeperkt uit het AutoWeek archief kunt downloaden.

Inloggen of Registreren

Oordeel

AutoWeek-oordeel 1. Renault (35,5 sterren) 2. Ford (32,5 sterren) De Ford profiteert van de facelift van zijn donor Volkswagen ID.4, die meer vermogen kreeg en zuiniger is dan voorheen. Die pluspunten gaan ongewijzigd door naar de Ford. Het rijden is een lastiger verhaal. Het onderstel is duidelijk strakker dan dat van de Volkswagen, maar de besturing is vrij gevoelloos dus van het befaamde Ford-rijgedrag is geen sprake. Een Ford Kuga of Mach-E rijdt veel beter. Maar ondertussen mis je wel comfort. De Renault Scenic is een stuk beter in balans en daardoor een fijnere auto om te rijden. Hij is bovendien een stuk ruimer en laadt sneller. Ook vinden wij hem mooier van binnen. Dat maakt de uitslag eenvoudig.

PRIVATE LEASE Ford Explorer EV

Lezersreacties (80) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum