Fiat Punto 1.2 ELX (2000)

Gezinsverpakking

Fiat Punto 1.2 ELX
Nu er steeds meer kleine ruimtewagens op de weg verschijnen, rijst bij ons de vraag: 'gaat een breed publiek aan de microruimtewagen?' Of kun je het net zo goed houden op een gewone gezins-compact zoals Fiats ook groot gegroeide Punto?

Is zo'n micro-busje hier eigenlijk wel zo'n uitkomst? Dat zullen we nog wel eens zien, of je er meer aan hebt dan aan een gangbare Europese gezins-compact. Neem nou een Fiat Punto. Dat is toch voorwaar geen behelpen. Zo is hij een stuk langer dan bijvoorbeeld de nieuwe Suzuki Wagon R+ en ook nog eens vier centimeter breder. Da's bepaald niet niks bij dit autoformaat. Evenmin als een volle decimeter meer lengte tussen de wielen bij de Punto.
Ja maar, de indeling van een 'ruimtewagen' is toch handiger? Passen dus maar. Voorin vinden we behoorlijke, goed geprofileerde stoelen, die beter berekend zijn op langere rijders; de hoofdsteunen kunnen voldoende hoog. Hoogteverstelling op stoel of stuur is er niet bij in deze 'luxe' uitvoering - dat verbaast. Fiat biedt het als extra. Er is voldoende interieurbreedte, iets waar het een mini-MPV nog wel eens aan ontbreekt.
De flinke wielbasis van de Punto zie je niet heel duidelijk terug op de achterbank. De beenruimte is aan de minzijde van voldoende. En het dak zit wel laag. En geen hoofdsteunen - daar moet je voor bijlappen. De Punto biedt drie gordels achterin - met bijbetaling zelfs een derde rolgordel plus hoofdsteun. Dan nog de staart: veel bruikbare bagageruimte achterin de Punto.

Ziet er leuk uit

In het interieur heeft Fiat de kleuren smaakvol en doordacht gebruikt. Gecombineerd met een oog voor vormgeving. Plus inzicht in bedieningsvriendelijkheid. Ook is er niet bespaard op stoffen bekleding, waarmee de portieren vol zitten. Qua airbags: twee krijg je er standaard, nog twee opzij kun je bijkopen.
De Punto is in het interieur een echte vakjeskampioen! Rond de voorstoelen tellen we er twaalf, van muntenvak- tot wegenatlas-formaat. Plus bergnetjes tegen de deuren, plus twee bekerhouders, plus het dashboardkastje, plus heel veel parkeermuntsleufjes.
Ook laat hij de achterpassagiers niet in de kou staan; hun deuren hebben ook bergvakken. De achterbank is gedeeld neerklapbaar, 1/3-2/3. Gelukkig inclusief een gedeelde zitting. Maar zonder bekleding achter op de leuning.
We gaan meteen even door over de verdere aankleding, bij een Punto ELX. 't Is bij de Fiat niet om steil achterover te slaan. Elektrische ramen voorin, maar handbediende spiegels. Prettig bij vijf deuren: centrale vergrendeling met afstandsbediening. Standaard een heel bruikbare radio/cassettespeler, ook leuk. En dat is 't dan. Oké, mag zijn dat die Fiat leuk is aangekleed - de buitenkant moet je ook op z'n minst origineel, zo niet een fraai stuk design noemen. Hé, gaan we nog rijen met die handel??? Jazeker, en dat valt helemaal niet tegen. Het lijkt tegenwoordig wat schamel, 60 pk in een achtkleps Punto 1.2, maar je komt er aardig mee uit de voeten. Tot 100 km/h zit er goed gang in de Fiat, waarvoor je niet eens de motor flink op toeren hoeft te houden door vlijtig schakelen. Dat schakelen gaat op zich trouwens goed. Opvallend is hoe uitgesproken rustig en stil het motortje draait. Alleen voor vlot inhalen op de snelweg moet je eerder bij de sterkere 1.2 16V zijn. Daarentegen gaat de gewone 1.2 heel spaarzaam met de brandstof om.
Handig bij parkeergedoe is de extra sterke, vingerlichte 'City'-bekrachtiging van de Punto. Maar in de gewone stand van de elektrisch aangedreven bekrachtiging gaat het sturen ook al licht. Het stuurgevoel is niet scherp te noemen, hoewel hij wel zeer direct stuurt. Vooral rechtuit rijdend voelt het stuur doods en vaag aan.
De nieuwe Punto biedt een heel behoorlijk veercomfort, het onderstel geeft wel redelijk wat geluiden af. Wat goed waarneembaar is doordat de auto - tenminste in nieuwstaat - kennelijk degelijk gebouwd is, dus nauwelijks rammels of kraakjes ten beste geeft. Hij helt vrij veel in bochten, maar houdt goed zijn koers en vertoont in een snel genomen bocht geen dramatisch onderstuur. Zelfs niet als je halverwege de bocht bedenkt dat het misschien toch wat langzamer had gemogen. Bij de Punto gebeurt er weinig als je dan gas loslaat.
Waar we bij de Fiat Punto over vallen, is de ronduit beroerde ventilatie - ondanks zoveel fraaie roosters in het al even fraaie dashboard. Op zich is het een puike auto. Dat de gewone 1.2 (zonder '16V') op de snelweg geen held is: valt mee te leven. Maar over die gebrekkige ventilatie gaat het gezin geheid klagen.
Al met al, vinden wij, is zo'n Punto een prima auto. Een mini-MPV is zeker niet ruimer, veelal smaller, maar wel hoger. En ook niet altijd handiger te gebruiken dan de Fiat.

Signalement

Merk Fiat
Model Punto 1.2 ELX
Carrosserie 3-deurs, hatchback
Transmissie 5 versnellingen, handgeschakeld
Aandrijving voorwielaandrijving
Nieuwprijs € 12.195

Specificaties

Brandstof benzine
Motor 4-cil. in lijn
Cilinderinhoud 1.242 cc
Maximaal vermogen 44 kW / 60 pk bij 5.000 tpm
Maximaal koppel 102 Nm bij 2.500 tpm
Inhoud brandstoftank 47 l
Lengte / breedte / hoogte 3.800 mm / 1.660 mm / 1.480 mm
Wielbasis 2.460 mm
Massa leeg 835 kg
Laadvermogen 535 kg
Aanhangermassa geremd / ongeremd 1.000 kg / 400 kg
Banden165/70TR14Prijzen
Topsnelheid 155 km/h
Acceleratie 0-100 km/h 14,5 s (fabrieksopgave: 14,3 s)
Acceleratie 80-120 km/h in 4/5 14,3 s / 21,0 s
Brandstofverbruik 5,7 l/100km
CO2-uitstoot 136 g/km