Cupra Leon e-Hybrid Sportstourer - Eerste rijtest

Gekunstelde Cupra

Cupra Léon
AutoWeek 45 2020
AutoWeek 45 2020

Je leest het in AutoWeek 45 2020

Nadat Cupra in 2018 als zelfstandig merk verder ging, kwam er toch nog een Seat Leon Cupra R ST op de markt, naast de Cupra Ateca. Begin dit jaar werd de nieuwe Leon gepresenteerd en die is er nu ook onder de merknaam Cupra. Nederland krijgt alleen de versie met plug-in hybride aandrijflijn. Dat is fiscaal gezien de interessantste, maar om te rijden niet de leukste.

Uiteraard rolt de Cupra Leon in Martorell van de band met de 310 pk sterke 2.0 TSI, maar die versie wordt te duur voor onze markt. Nu denk je waarschijnlijk: met 245 pk van de plug-in hybride ben je toch ook geen stumper? Klopt, maar de beleving is totaal anders. Dat weten we omdat we voorafgaand aan de rit met de plug-in Cupra Leon in een Cupra Formentor met die sterkste 2.0 TSI hebben gereden.

Nu zitten we in Duitsland achter het stuur van de Leon. Door de ronde Cupra-knop op het stuur een paar seconden ingedrukt te houden, ga je rechtstreeks naar de Cupramodus en daar word je vooral op geattendeerd door het kunstmatige motorgeluid uit de luidsprekers. Soms pakt dat best aardig uit, maar in deze auto helaas niet. Op lage snelheden lijkt het net alsof je met een kapot wiellager onderweg bent. En ga je vol op het gas, dan komt er meer gebrul, vergelijkbaar met dat van een ongefilterde V8 ergens in de verte. Dit zou moeten bijdragen aan het rijplezier, maar het omgekeerde is het geval. Daarna draaien we de ongelimiteerde snelweg op en haken we aan bij de tempbobazen op de linkerrijstrook. Dat betekent constant heel veel gas geven en dus ook constant dat irritante geluid. De enige remedie: snel een druk op de knop om van die herrie af te zijn. Meekomen met de 200 km/h-brigade is trouwens geen enkel probleem. De Cupra Leon staat zijn mannetje.

BEKENDE AANDRIJFLIJN

De Cupra onderscheidt zich van een gewone Leon met koperkleurige merklogo’s en allerlei accenten in die kleur. Binnenin vallen de kuipstoelen op en het stuur met daarop knoppen voor het starten en het selecteren van de rijmodi. De aandrijflijn kennen we van – onder meer – de Volkswagen Golf GTE. Het accupakket heeft een capaciteit van 12,8 kWh, wat goed zou moeten zijn voor 52 emissievrije kilometers. De Cupra Leon vertrekt altijd elektrisch en kan dan maximaal 130 km/h halen. De pook kent geen B-stand (Brake, voor recuperatie), hetgeen we bij de Golf GTE wél zien.

Bij normaal afremmen activeert de eerste slag van het rempedaal de elektromotor, die dan dienst doet als dynamo en daarmee ook als rem, waarbij je meteen de accu bijlaadt. Daarnaast zijn de remmen voorzien van een elektrische brake booster, een systeem dat helpt om de maximale remdruk nog iets sneller op te bouwen en daarmee de remweg te verkorten. Speciaal voor hen die extreem sportief willen rijden, is het ESP heel simpel met een ronde knop op de middenconsole uit te schakelen. Ook kent het digitale instrumentarium een Cupraspecifieke weergavemodus.

DOORSLAANDE VOORWIELEN

Van de normale Leon weten we inmiddels al wel dat het een goed sturende auto is, sportiever dan de Golf waarmee hij zijn platform deelt. De Cupra doet daar een schepje bovenop dankzij de progressieve besturing en de adaptieve schokdempers, instelbaar via de Cupra-knop of via een zogeheten slider in het voertuigmenu: met een soort volumeregelaar schuif je over het scherm van comfortabel naar dynamisch en terug. Zo knetterhard als de Seat Leon Cupra ooit was, is deze nieuwe Cupra Leon zeker niet. De balans is goed en in de meest sportieve stand rijdt hij snaarstrak en is het onderstel niet vervelend hard. De voorwielen hebben wel vaak moeite met de 400 Nm aan koppel die ze moeten verwerken en dat is irritant. De combinatie van een elektromotor en een verbrandingsmotor maken deze Leon tot een vlotte auto, maar niet tot een opwindende. En door die extra krachtbron en het accupakket is hij ook nog eens een stuk zwaarder. Daarnaast slokt het behoorlijk wat kofferruimte op: de Sportstourer heeft normaal 610 liter en daar is nu nog 470 liter van over. In de Cupra Leon hatchback is dat zelfs nog maar 270 liter.

Zaken als Brembo-remmen en een Akrapovic-uitlaat zijn niet leverbaar. Dat zullen de echte liefhebbers betreuren. De hamvraag luidt: is dit een échte Cupra? In een aantal opzichten zeker wel, maar de hybride aandrijflijn, die minder gretig en direct is dan de benzineversie, neemt iets van de sensatie weg. De lagere prijs is dan een welkome pleister op de wonde.

Verder lezen?

Dit artikel is gratis te downloaden in PDF-formaat. Hiervoor maak je eenmalig een AutoWeek account aan, waarna je onbeperkt uit het AutoWeek archief kunt downloaden.

Inloggen of Registreren

  • +Sportieve rijeigenschappen
  • +Kan heel zuinig zijn
  • -Storend kunstmatig motorgeluid
  • -Accupakket kost 140 liter bagageruimte

    PRIVATE LEASE Cupra Leon

    Gerelateerde forum topics

    Praat verder op het forum