Alfa Romeo Giulia 2.2 JTD 180 pk – 2018 – 262.084 km - Klokje Rond

Goed voor 130.000 km per jaar

82 reacties

Video
AutoWeek 39 2020
AutoWeek 39 2020

Je leest het in AutoWeek 39 2020

Normaal gesproken leggen we een aanmelding voor Klokje Rond met een auto op diesel met iets meer dan een kwart miljoen kilometer lachend terzijde: “Kom maar terug als-ie op vijf ton staat”, roepen we dan. Maar wat is dit? Die kilometerstand op een twee jaar oude auto? Daar willen we toch graag het fijne van weten.

Dat lees je goed inderdaad: Dick van Strien rijdt per jaar ongeveer 130.000 kilometer. En dat doet hij niet in een amechtige bijtellingsbrommer: voor hem staat er een koninklijke Alfa Romeo Giulia klaar met een 180 pk dieselmotor. Dat noemen wij nou mazzel. Die kilometrage verdient wat uitleg. Dick: “Ik rijd meer dan menig vrachtwagenchauffeur. Ik werk bij een bedrijf dat hoort bij Tata Steel. Daar ben ik verantwoordelijk voor de aftersales. Als er apparatuur die wij hebben gemaakt kapotgaat of storingen vertoont, dan kom ik langs om te constateren wat er mis is en maken we een plan om de boel weer in orde te krijgen. Soms rijd ik voor een bezoek van nog niet eens een uur op en neer naar Duitsland. Maar ik kom ook in België en Scandinavië. Ik heb weleens berekend dat ik bij een gemiddelde snelheid van 75 km/h zo’n 1.400 uur per jaar in de auto zit.” En als de Giulia dan eens thuis voor de deur staat, zijn er nog de zoons van Dick, die de Alfa ook graag even meepakken. Zodoende staat de auto nooit stil.

Een Giulia is niet de meest voor de hand liggende keuze, als je zo om je heen kijkt op de weg. Maar voor Dick was zo’n auto eigenlijk logisch. “Ik heb drie keer een Alfa Romeo 159 gehad. Die was fijn omdat je voor een lage prijs een auto met alles erop en eraan kocht. Maar dat model verdween en toen ben ik gaan rijden met een Peugeot 508 Hybrid4. Daarna kwam er een Jaguar XE. Want doordat Tata eigenaar is van Jaguar-Land Rover, konden we zo’n auto met korting kopen. Maar toen bleek dat er weer een Alfa Romeo binnen bereik lag, heb ik mijn kans gegrepen.”

Sinds de Alfa dienstdoet, is die vrijwel probleemloos. Dick: “Er zijn eens wat kleine elektronische storingen geweest en de HVAC, het paneel waarmee de airco wordt bediend, is al vervangen. Maar daar is het bij gebleven.”

RAMMEL

Genoeg gekeuveld. We halen keurmeester Tim de Leeuw uit zijn kooi, die eens lekker mag losgaan op de Alfa. Dick treft het niet, want Tim is bij zijn normale werk in de Klokje Rond-garage net klaar met een klus aan een Giulia Veloce, waarbij hij dit type auto goed heeft leren kennen. Maar als Tim terugkeert van zijn proefrit is er slechts één aantekening: “Ik hoor wat rammelen aan de achterkant; waarschijnlijk is daar een rubber aan het verslijten. Het is eigenlijk niet zo gek dat er zo weinig aan de auto te vinden valt. Hij doet alleen maar snelwegkilometers en daar slijt een auto niet van.” Als Tim rond de Alfa loopt, komt er toch nog wel wat kritiek. “Die auto zit wel heel slecht in zijn lak, zeg. Is hij weleens overgespoten?”, vraagt hij als hij op de achterzijde wijst.

Nee, daar heeft Dick nooit schade gehad. “Dan kan het eigenlijk niet anders dan dat het om transportschade gaat. Maar dit schadeherstel vind ik wel zeldzaam slecht.” Dan duikt hij onder de motorkap. Van enige slijtage is daar nog geen sprake. Tim wijst ons op de plaatsing van het oliefilter. “Die zit wel op een onmogelijke plek. Deze Alfa is een moeilijke klant om te onderhouden. Er lijkt gewoon niet goed over nagedacht. Dat is wel wat mij een beetje tegenstaat aan het merk Alfa Romeo.” Dick voegt daaraan toe: “Ook de distributieriem wisselen is een hele klus. Daar staat een dag sleutelen voor. En die is bij iedere 100.000 kilometer een keer aan de beurt.”

Als de Alfa wordt opgetild, valt ons op dat de motor aan de onderzijde wat vochtig is. “Maar dat is heel normaal bij een auto met deze kilometerstand”, vindt Tim. “Daar ga ik niets van zeggen.”

STEKKERTJE

Als Tim ziet dat er een stekkertje van de indicator van de remblokslijtage loshangt, krijgt hij subiet weer visioenen van zijn klus aan de Veloce van onlangs. “Die remklauwen zijn geen losse klauwen waarbij je via de achterkant het blok eruit haalt. Door het brakeby-wire-systeem moet de hele klauw eruit en moet je het systeem ontluchten en opnieuw inleren. Dat vind ik nodeloos ingewikkelde techniek op zo’n auto.” Verder ontdekt Tim aan de uitlaat een kleine reparatie. “Daar zat een lekkage die is dichtgekit.”

Naar de oorzaak van de rammel hoeft hij niet lang te zoeken. “De rubbers aan het subframe beginnen slecht te worden, en er is een verbindingsstang van de stabilisatorstang waarvan de rubbers versleten zijn. Dat verdient binnenkort aandacht.” Verder heeft hij nog wat te mauwen over de banden. “Die hebben om te beginnen de verkeerde maat en bovendien zijn ze aan het cuppen. Ik zie ook hoogteslag, en dat terwijl ze er nog maar kort op zitten.” En Dick? Die is nog steeds gelukkig met zijn Alfa. “Eigenlijk had ik hem al moeten inleveren bij de leasemaatschappij. Maar omdat het minder gaat met de economie, mochten we langer doorrijden. Maar inmiddels is de vervanger al uitgezocht. Ik ga in een Mercedes-Benz CLA rijden.

Jammer genoeg past een nieuwe Giulia niet meer in mijn leasebudget. Maar reken maar dat ik, zodra het weer kan, weer in een Alfa Romeo zit.” Laten we hopen dat de Italianen snel weer iets geschikts voor Dick klaar hebben staan …

DE MENING VAN CARREC TECHNOCENTER

“Deze auto heeft een hele smak kilometers bij elkaar gereden. Wist je dat er vier jaar kilometervrije fabrieksgarantie op zit? Die geldt dus nog steeds. Op een rammeltje na, is er technisch niets mis mee. Wel jammer dat de auto zo slecht in zijn lak zit en iets te vaak in een slechte wasstraat is geweest.”

Verder lezen?

Dit artikel is gratis te downloaden in PDF-formaat. Hiervoor maak je eenmalig een AutoWeek account aan, waarna je onbeperkt uit het AutoWeek archief kunt downloaden.

Inloggen of Registreren

Signalement

Merk Alfa Romeo
Model Giulia 2.2 JTD 180pk Super
Carrosserie 4-deurs, sedan
Transmissie 8 versnellingen, sequentiële automaat
Aandrijving achterwielaandrijving
Nieuwprijs € 46.070

Specificaties

Brandstof diesel
Motor 4-cil. in lijn
Cilinderinhoud 2.143 cc
Maximaal vermogen 132 kW / 180 pk bij 3.750 tpm
Maximaal koppel 450 Nm bij 1.750 tpm
Inhoud brandstoftank 52 l
Lengte / breedte / hoogte 4.643 mm / 1.873 mm / 1.436 mm
Wielbasis 2.820 mm
Massa leeg 1.420 kg
Laadvermogen 600 kg
Aanhangermassa geremd / ongeremd 1.600 kg / 600 kg
Banden225/50R17Prijzen
Topsnelheid 230 km/h
Acceleratie 0-100 km/h 6,8 s
Brandstofverbruik 4,2 l/100km
CO2-uitstoot 110 g/km

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (82) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum