Waarom het nog niet wil vlotten met de elektrische sportauto

Oudere man wil motorgeluid

Porsche Taycan

Porsche ziet de verkopen en de winst dalen, terwijl de Italiaanse concurrent Ferrari topjaren beleeft. De reden: een laadkabel. Liefhebbers van sportieve auto’s – vooral oudere mannen – lusten voorlopig nog geen elektrische sportauto, ook niet als er Porsche op staat.

Bloedsnel oogt de Porsche Taycan en dat is hij ook. Er is maar één levensgroot probleem met de sportauto: de kapitaalkrachtige sportautoliefhebber hoeft hem niet.

"Porsche is niet alleen. Meerdere automerken hebben de vingers gebrand aan elektrische modellen. Ook de Rimac, een ongelooflijk capabele elektrische supersportauto, sneller dan wat dan ook, verkoopt niet. Liefhebbers missen het geluid en de emotie van een motorblok met acht, tien of twaalf cilinders”, zegt autodesigner Niels van Roij. Hij ontwerpt in kleine oplages vooral sportauto’s.

Vorige week kwam Porsche zelfs met een winstwaarschuwing. Het merk ziet de verkoop in China dalen en vooral de Taycan – die zonder opties 108.000 tot 250.000 euro kost – doet het slecht. De verkoop van het model halveerde vorig jaar.

Automotive econoom Rico Luman van ING vindt dat Porsche respect verdient voor de poging om ook het sportsegment aan de laadkabel te krijgen. "Maar echte liefhebbers van sportauto’s lijken nog niet in groten getale klaar voor elektrisch. Dit zijn geen auto’s die de gemiddelde leaserijder aanschaft, dus het moet vooral komen van ondernemers en particulieren voor wie lifestyle en emotie een belangrijke rol spelen.”

Porsche Taycan

"Emotie is de voornaamste reden om een Porsche te kopen en dat wil je horen en voelen”, zegt Van Roij. Dat weet de Duitse autobouwer zelf natuurlijk ook. Voor de Taycan biedt Porsche dan ook een van de opmerkelijkste opties van het bedrijf. Voor 500 euro wordt er een geluidssysteem geïnstalleerd dat de auto meer herrie laat maken. "Porsche Electric Sport Sound versterkt het eigen geluid van de auto en laat het nog emotioneler klinken, zowel buiten als binnen de auto", meldt de verkoopfolder. Geen vroem-vroem, maar het nepgeluid laat de auto wel rauwer klinken dan het gezoem van de eerste de beste elektrische auto. Een beetje emotie uit de luidsprekers.

Het chagrijn in Stuttgart-Zuffenhausen, waar het hoofdkantoor en de grootste fabriek zijn gevestigd, is groot nu blijkt dat de ingeslagen elektrische weg doodloopt.

Vette bonus

Hoe anders is de stemming 700 kilometer zuidelijker. In het plaatsje Maranello knallen de flessen prosecco bij concurrent Ferrari. Het Italiaanse sportwagenmerk – dat net als Porsche een steigerend paardje in het logo heeft – draait meer dan voortreffelijk. Zo goed dat al het personeel een ongekend vette bonus krijgt van 14.400 euro. Ferrari, dat sportwagens bouwt en als raceteam actief is in de Formule 1, boekte in 2024 een winst van 1,9 miljard euro. De omzet steeg met 12 procent tot 6,68 miljard euro. Op elke euro omzet wordt dus 28 cent winst gemaakt; bij Porsche was dat tot en met het derde kwartaal vorig jaar slechts 18 cent, ruim een kwart lager dan een jaar eerder. De vrees is dat het rendement nog verder wegzakt.

Van Roij: "Porsche wordt afgestraft door een traditionele markt. Deze zeer kostbare sportauto’s worden gekocht door een groep van welgestelde oudere mannen. Die willen rijden wat ze kennen en hebben geen zin om op hoge leeftijd nog met iets nieuws zoals een elektrische sportauto te beginnen.’’

Het is nu afwachten wat Ferrari precies gaat doen op elektrisch gebied. Dat er een EV in het vat zit, onthulde het merk onlangs. Lamborghini heeft eind vorig jaar de eerste elektrische Lambo uitgesteld tot 2029. Het merk presenteerde ruim anderhalf jaar geleden de Lanzador Concept, een sportieve SUV met een volledig elektrische aandrijflijn, die bij de onthulling van de concept-car nog werd aangekondigd als een nieuw productiemodel voor 2028.

Lamborghini Lanzador

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (36)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.