Tussentijdse toets rijexamen geschrapt wegens wachttijden CBR
Maximaal een jaar
Tussentijdse rijtoetsen gaan vanaf april maximaal een jaar lang niet door. Het schrappen van de toetsen moet de wachttijden bij het CBR terugdringen.
In een Tweede Kamerdebat over het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) zag minister Barry Madlener van Infrastructuur genoeg steun om dit plan door te zetten, meldt een woordvoerder. Tijdens de coronacrisis konden honderdduizenden rijexamens niet doorgaan, waardoor een ‘stuwmeer’ aan wachtende leerlingen ontstond. Inmiddels is de achterstand deels weggewerkt, maar op sommige plekken is de wachttijd nog steeds vijftien tot twintig weken, schreef Madlener vorige week in een brief aan de Kamer.
De minister hoopt met het tijdelijk schrappen van de tussentijdse toets examinatoren vrij te houden voor het afnemen van de praktijkexamens. Als zij een jaar lang geen tussentijdse toetsen hoeven af te nemen, biedt dat naar verwachting plek voor 75.000 extra rijexamens.
In het debat gingen stemmen op om de maatregel zo kort mogelijk te laten duren. Een ‘hard gelag’, zei Hester Veltman (VVD) over het schrappen van de toetsen. Ze diende samen met Olger van Dijk (NSC) een motie in waarin ze vraagt om de toetsen uiterlijk 1 juli weer in te voeren op plekken waar de wachttijden kort genoeg zijn. Het doel is een wachttijd van zeven weken.
Tussentijdse toets
Een tussentijdse toets is een soort proefexamen op weg naar het rijbewijs. Tijdens de toets doen leerlingen, onder toeziend oog van een CBR-examinator, dezelfde dingen als tijdens een praktijkexamen. Zo kunnen zij alvast wennen aan de examensituatie. Ook is het mogelijk om voor bijzondere verrichtingen (bijvoorbeeld in een rechte lijn achteruitrijden, fileparkeren of een hellingproef) een vrijstelling te halen voor het praktijkexamen, als deze tijdens de tussentijdse toets goed worden uitgevoerd. Voor een tussentijdse toets moet de leerling minimaal 16,5 jaar zijn. Ook moet hij of zij geslaagd zijn voor het theorie-examen.
ANWB en Bovag willen iets anders
De Bovag en ANWB riepen maandag juist op om de tussentijdse toets niet te schrappen. Die twee partijen zien meer in een andere oplossing: eerder examentijd toewijzen aan rijscholen met een goede reputatie. Er moet een zogenoemde 'erkenningsregeling' komen, waarin er onderscheid gemaakt wordt op basis van slagingspercentages. "Eisen aan het slagingspercentage moeten onderdeel zijn van zo’n erkenning. Op die manier kan het CBR slecht presterende rijscholen sanctioneren. Het algemene slagingspercentage zal daardoor stijgen en daarmee nemen de wachttijden voor het praktijkexamen vanzelf af", zo verklaarde Bovag-voorman Peter Niesink.