Toyota belicht elektrische toekomst

Reeks EV's op komst

Toyota e-TNGA elektrisch
Toyota e-TNGA elektrischToyota rimramToyota rimramToyota rimramToyota rimramToyota rimramToyota rimramToyota rimramToyota rimramToyota rimramToyota rimramToyota rimramToyota rimram

Toyota zet nog altijd in op hybride aandrijflijnen en die koers wordt niet direct verlaten. Toch staat er in de coulissen wel een volledig elektrische auto klaar die een nieuw tijdperk inluidt. Ook blijft Toyota inzetten op waterstoftechnologie.

Bij Toyota ligt de focus vooral op hybride aandrijflijnen en dat blijft voorlopig nog wel even zo. Toch wordt er ook druk gewerkt aan volledig elektrische modellen voor op de wat langere termijn, legt Andrea Carlucci (productmanager Toyota Europe) uit in gesprek met AutoWeek. Toyota werkt aan een modulair platform dat speciaal bestemd is voor een reeks volledig elektrische modellen. Op deze e-TNGA genoemde basis (foto 2) moeten op den duur zes volledig elektrische Toyota’s verschijnen. Die basis biedt ruimte aan één of meerdere elektromotoren, voor-, achter- en vierwielaandrijving en kan gebruikt worden voor sedans en SUV’s in verschillende formaten. De eerste daarvan, een middenklasse SUV van het formaat van de RAV4, zal volgend jaar naar verwachting al concreter worden. Een marktintroductie laat vooralsnog echter nog zeker twee jaar op zich wachten.

We rekenen erop dat het bovenstaande auto wordt, die we al zagen in patenttekeningen die we eind vorig jaar opdoken. Het is een model waar Toyota vooral in Europa veel van verwacht. De auto, waar Toyota samen met Subaru mee op de proppen komt, wordt op den duur dus nog door vijf andere volledig elektrische broertjes vergezeld. Op basis van de patenttekeningen verwachten we een compacte cross-over, een compacte hatchback, een soort mini-MPV, een middelgrote sedan/fastback en een grote SUV (formaat Highlander). Waarschijnlijk zullen daar op sommige markten ook Subaru-, Suzuki- en Daihatsu-versies van verschijnen. We moeten er alleen dus nog wel even geduld voor hebben.

Concrete technische vooruitzichten deelt Toyota nog niet, maar het werkt nog steeds met onder meer Panasonic aan solid-state-accu's. Een technologie die volgens het merk steeds rijper begint te worden. Een aantal van de belangrijkste voordelen van deze accu's zijn de relatief lage afhankelijkheid van omstreden of dure grondstoffen en de hoge energiedichtheid. Vooral dat laatste is interessant, de accu's kunnen daardoor kleiner en dus lichter worden. Ook moet het volladen ervan sneller gepiept zijn dan bij conventionelere accu's. Of de eerste reeks e-TNGA-modellen al dergelijke accu's aan boord heeft, is nog even afwachten.

Toekomstvisie

Hybrides blijven voorlopig volgens Carlucci nog de hoofdmoot. Toyota benadrukt dat het daarmee al een relatief lage gemiddelde CO2-uitstoot heeft en dat het daarom niet per se haast heeft met een grootschalige overstap naar volledig elektrisch. Voor 2025 zet Toyota binnen haar modellengamma in op een volledig elektrisch aandeel van 'meer dan 10 procent'. Verder heeft dat jaar naar verwachting nog geen 10 procent van het aanbod geen enkele vorm van elektrificatie aan boord.

2025 wordt mogelijk wel een kantelpunt voor Toyota, waarna volledig elektrisch in rap tempo de 'koppositie' van hybride overneemt. Hoewel Carlucci in het gesprek met AutoWeek nog niet heel concreet op de periode na 2025 wil ingaan, is het invoeren van verkoopverboden voor brandstofmotoren in diverse Europese landen wel iets waar Toyota scherp op is. Vooralsnog heeft het niet geleid tot duidelijke hervormingen van de toekomstvisie van het merk, maar het kan voor bepaalde markten wel leiden tot een versnelling van de transitie naar volledig elektrisch. Toch wordt hybride volgens hem echt niet zomaar op een laag pitje gezet, zeker niet omdat er in veel landen voorlopig nog geen sprake is van een laadnetwerk dat een overstap op puur elektrisch rijden voldoende steunt.

Waterstof

Elektrisch rijden met een stekker is natuurlijk niet de enige mogelijkheid. Met een brandstofcel doet Toyota immers al jaren volledig elektrisch mee. De nieuwe Mirai moet op dat gebied een nog grotere rol dan zijn voorganger gaan spelen en ook werkt Lexus aan een auto met brandstofcel. Tijdens een presentatie van Toyota ving AutoWeek een glimp op van een ingepakte Lexus met brandstofcel. We houden het erop dat dat een ES was, al is ook de komst van een waterstof-versie van de LS allerminst uitgesloten.

Toyota Mirai

Toyota gelooft sterk in waterstof als alternatief voor BEV's. Vooral op industrieel gebied en met vlootauto's. Voor industrieel gebruik werkt Toyota bijvoorbeeld aan vrachtauto's met brandstofcellen, terwijl het voor personenvervoer vooral inzet op waterstofbussen. Ook voor personenauto's als de Mirai (en mogelijk op den duur dus ook auto's van Lexus) ziet Toyota kansen rond zogenoemde 'waterstofclusters'. Gebieden rond waterstoftankstations, zoals bijvoorbeeld havengebieden of vliegvelden, waar binnen een vloot waterstofauto's kan worden gebruikt. Zullen we Mirai's bijvoorbeeld op grotere schaal als taxi's in de Randstad zien? Wie weet!

PRIVATE LEASE Toyota

Lezersreacties (158)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.