Rimac Nevera verkoopt voor geen meter: ‘mensen willen benzine’
Analoge ervaring
Rimac, de Kroatische bouwer van elektrische hypercars, wordt op een pijnlijke manier geconfronteerd met de realiteit: de Nevera verkoopt voor geen meter. Het merk zelf wijdt het aan het simpele feit dat de meeste kopers in dit topsegment domweg een verbrandingsmotor willen.
Rimac kondigde de productierijpe Nevera in 2021 aan. De Rimac Nevera is een elektrische hypercar met dik 1.900 pk die in minder dan 2 seconden van 0 naar 100 moet kunnen sprinten. Indrukwekkend zat, maar toch heeft Rimac grote moeite om de destijds aangekondigde serie van 150 exemplaren te verkopen. Volgens grote baas Mate Rimac zijn er tot nu toe 50 verkoopcontracten getekend, en hij deed op de Financial Times Future of the Car- conferentie geen moeite om te verbergen dat dat een teleurstelling is. Rimac wijt de tegenvallende verkopen aan een veranderende blik op de elektrische (super-)auto: “We begonnen met de ontwikkeling van de Nevera in 2016, toen elektrisch nog helemaal cool was”, vernemen we via Autocar. Sindsdien is het sentiment echter veranderd, wat volgens Rimac onder meer komt doordat overheden de EV begonnen te promoten aan mensen die daardoor steeds meer weerstand voelden tegen het concept.
Dit geldt extra in het topsegment waar de Nevera opereert, stelt Rimac. “Nu elektrisch in de lagere segmenten meer en meer mainstream wordt, willen kopers in het topsegment zich juist onderscheiden.” Rimac vergelijkt het met horloges, en concludeert dat ‘ouderwetse’ mechanische horloges ook veel meer waard zijn dan de allerslimste smart watch. Rimac: “Een Apple Watch doet alles beter dan een mechanisch horloge, maar niemand gaat 2 ton betalen voor een Apple Watch.”
En voor 2 ton heb je nog bepaald geen Rimac Nevera. Eén exemplaar kost dik twee miljoen. Of dat, in combinatie met het voor een hypercar vrij inwisselbare uiterlijk van de Nevera, ook een rol speelt bij de verkoopcijfers, krijgen we van Rimac niet te horen.
Geen elektrische Bugatti
Met Rimac hoeven we overigens bepaald geen medelijden te hebben. Het primaire doel van het bedrijf is nooit geweest om zoveel mogelijk auto’s te verkopen, maar om met Rimac Technology toonaangevend te worden op het gebied van elektrische aandrijflijnen. Dat is gelukt: Hyundai en Kia verbonden zich tijdelijk aan Rimac, Porsche investeerde al vroeg in het bedrijf en onlangs werd bekend dat ook BMW met de Kroaten in zee gaat. Rimac heeft mede door dat succes nu zelfs samen met Porsche Bugatti in handen. Het ontwikkelde voor dat merk een nieuwe V16-benzinemotor en ziet geen reden om met een elektrische Bugatti te komen. “Vanwege de merknaam zullen we heus wel een paar elektrische Bugatti’s kunnen verkopen, maar lang niet zoveel als van een Bugatti met een V16.”
Het kennelijke verlangen van supercarkopers naar een analoge ervaring brengt Rimac zelfs tot de vraag of de opvolger van de Nevera wel volledig elektrisch moet zijn. “Het gaat bij Rimac niet om dat elektrische, het gaat om het kunnen bieden van een unieke ervaring.” Verschillende opties, waaronder innovatieve elektrische aandrijflijnen en alternatieve brandstoffen, zouden daarom worden onderzocht.