'Rijbereik nog steeds grootste barrière voor elektrisch rijden'

Wel minder vaak bijladen

Laadpaal opladen met bord Audi (ANP)

Elektrisch rijden wint aan populariteit in Europa, maar er blijven struikelblokken. De actieradius is nog altijd de grootste barrière, blijkt uit onderzoek van Shell, al valt op dat steeds meer EV-rijders niet meer dagelijks hun auto bijladen.

Mensen met een elektrische auto maken zich steeds minder druk om het rijbereik. Haast de helft vindt het niet nodig om de auto dagelijks bij te laden. Dat stelt Shell Recharge, de laadtak van het olie- en gasconcern, na de zesde editie van een jaarlijks onderzoek. Daarbij werden 25.000 EV-rijders in Europa ondervraagd, van wie 7.000 in Nederland. Vorig jaar gaf nog ongeveer een vijfde van de EV-rijders aan de auto niet elke dag te hoeven opladen. Dat heeft mogelijk te maken met gewenning aan elektrisch rijden en de gedragsverandering die nodig is ten opzichte van rijden in een auto met een verbrandingsmotor, maar ook de steeds grotere accu's en verbeteringen in de efficiëntie van elektrische auto's kunnen meespelen.

Toch staat de beperkte actieradius nog altijd op nummer één als belangrijkste barrière voor een bredere adoptie van elektrische auto's. Dat is opvallend, omdat het merendeel van de ritten makkelijk binnen het gemiddelde bereik van de meeste elektrische auto's passen. De beschikbaarheid van publieke laadpunten wordt als tweede struikelpunt gezien. Shell merkt dat een steeds groter deel van de EV-rijders geen mogelijkheid tot een eigen laadpunt meer heeft, mogelijk omdat er minder dure elektrische auto's op de markt komen. Zelfs op de tweedehands markt ontstaat inmiddels wat keuze. De aanschafkosten zakten dan ook wat in het lijstje met knelpunten. Maar dat mogelijke struikelblok staat nog wel op de derde plaats in Nederland.

Laden op bestemming

Verder geven Europese EV-rijders aan dat ze liever naar bestemmingen gaan als ze weten dat ze daar hun auto kunnen opladen. Een fors deel kiest voor dergelijke bestemmingen boven locaties waar je niet kunt opladen. In Nederland speelt dat minder dan in andere landen. Veel EV-rijders hier hebben een eigen laadpunt thuis en vertrekken altijd met een volledig opgeladen auto. Tenslotte zijn er in Nederland relatief veel publieke laadpalen.

Lezersreacties (401)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.