'Leaserijders twijfelen over EV's door stijgende bijtelling'
Overgang naar elektrisch gedrukt
De lagere bijtelling was de afgelopen jaren voor veel leaserijders een belangrijke prikkel om hun benzineleaseauto om te ruilen voor een EV. Die prikkel wordt steeds minder sterk en ALD Automotive ziet daarom twijfel ontstaan bij leaserijders.
Het bijtellingspercentage voor elektrische auto's gaat al een aantal jaren stapsgewijs omhoog. Dat leidt vaak aan het einde van het jaar op een run op elektrische auto's voor deels zakelijk gebruik. Volgend jaar is het verschil tussen de bijtelling voor een elektrische auto en een slechts deels of niet-elektrische auto ook weer kleiner dan nu. Dan ben je 16 procent bijtelling kwijt tot een cataloguswaarde van €35.000 en voor het deel daarboven ben je de volle 22 procent kwijt. ALD Automotive onderzocht wat dit kleine verschil doet met de wens voor de zakelijke leaserijder en ziet dat de twijfel om elektrisch te rijden groeit.
"Slechts 18 procent van alle leaserijders vindt deze nieuwe bijtelling namelijk nog een stimulans om een elektrische leaseauto boven een gewone leaseauto te kiezen", stelt het leasebedrijf. Sterker zelfs, een aanzienlijk deel ziet hierom een conventioneel aangedreven auto weer als een betere optie: "21 procent van de huidige elektrische leaserijders geeft aan vanwege deze hogere bijtelling juist weer terug te gaan naar een leaseauto die rijdt op fossiele brandstof. Nog eens 23 procent weet het om deze reden nog niet."
De transitie naar een meer elektrisch leasewagenpark wordt als essentieel gezien om de doelen te halen in het Nederlandse Klimaatakkoord. Jeroen Kruisweg, algemeen directeur van ALD Automotive, vindt de verhoging van de bijtelling voor elektrische auto's geen goede zaak en stelt dat een fiscale prikkel nog hard nodig is om leaserijders te overtuigen om elektrisch te gaan rijden: "De verhoging van bijtelling komt te vroeg. Iedereen ziet het aanbod betaalbare elektrische auto’s toenemen, maar de overheid trekt wel heel snel terug. We zien nog steeds ‘laadstress’ door tekorten aan laadpunten en achterblijvende netwerkcapaciteit. De verbeterde actieradius kan dit negatieve sentiment verzachten, maar wel op voorwaarde van financiële stimulans van de overheid.”