Leapmotor naar Europa: deze modellen heeft het Stellantis-merk in huis

Van sportcoupe tot zevenzitter

Leapmotor C10
Leapmotor C10Leapmotor C11Leapmotor C11Leap Leapmotor C11Leap Leapmotor C01Leap Leapmotor C01Leap T03Leap T03Leapmotor S01 LeapLeapmotor S01 Leap

Is het nu klaar met al die Chinese nieuwkomers op de Europese markt? Echt niet! Stellantis voegt volgend jaar Leapmotor aan het al erg omvangrijke merken-portfolio toe. Het is nog niet bekend met welke modellen Leapmotor hier komt, maar we kunnen er al wel lekker over speculeren.

Leapmotor. Een naam die bij velen nog onbekend zal zijn, maar dat moet volgend jaar veranderen. Stellantis, bekend van onder meer Peugeot, Citroën, Opel en Fiat, heeft een belang van 20 procent genomen in het Chinese bedrijf, dat sinds 2015 bestaat. Het idee is dat onder de vlag van Leapmotor verschillende relatief betaalbare EV’s aan de Europese man of vrouw worden gebracht. De doelgroep kan volgens het Frans/Italiaans/Amerikaanse concern worden gevonden bij mensen die ‘kostenbewust zijn, maar toch de beste technologie willen.’ Wij zoeken nog naar mensen die volledig kosten-onbewust zijn, maar dat geheel terzijde.

Zoals we dat vaker zien bij Chinese merken, heeft Leapmotor in korte tijd al een behoorlijk compleet modellengamma uit de grond gestampt. Het gaat in vrijwel alle gevallen om volledig elektrische modellen, die in alle gevallen een typenaam meekrijgen die bestaat uit één letter en twee cijfers.

Leapmotor S01

Leapmotor S01 Leap

Leapmotor S01.

Van enige logica achter die cijfers lijkt geen sprake, de letter geeft vermoedelijk een segment aan. Die indruk krijgen we althans van de S01, een kleine, sportieve (S!) coupé die in 2019 werd gepresenteerd en in de verte wel wat weg heeft van een oude Honda CR-X. De Leapmotor S01 wordt aangedreven door een elektromotor van 125 kW/170 pk, sprint van 0 naar 100 in 6,9 seconden en heeft een rijbereik van 451 kilometer. Althans, in China: de daar gebruikte meetmethode is erg vergevingsgezind.

Leapmotor T03

Leap T03

Leap Motor T03.

De Leapmotor T03 is een kleine elektrische stadsauto, gepresenteerd in 2020. Hij heeft een vrij smalle en hoge koets en een korte neus. Met een lengte van 3,62 meter is hij nog korter dan een Dacia Spring. Dat dit een echte stadsauto is, blijkt wel uit de topsnelheid, die op maximaal 100 km/h ligt. Er zijn verschillende versies met verschillende accupakketten. Dat loopt uiteen van 21,6 tot 41,3 kWh, goed voor een (opnieuw louter theoretische) actieradius van 200 tot 403 km.

Leapmotor C11

Leap Leapmotor C11

Leapmotor C11.

Het kon niet uitblijven: Leapmotor heeft ook SUV’s in huis. De eerste daarvan is de Leapmotor C11. Die kregen we eind 2020 voor het eerst te zien en oogt een stuk moderner dan de twee modellen die hem voorgingen. De wat anonieme, maar glad en modern gelijnde C11 is 4,75 meter lang en daarmee qua formaat goed vergelijkbaar met een Tesla Model Y. In principe heeft de C11 achterwielaandrijving, maar er zijn ook uitvoeringen met twee motoren en vierwielaandrijving. Vermogens lopen uiteen van 272 pk naar het dubbele daarvan en accupakketten zijn er met 69,2 of bijna 90 kWh. Het driecijferige getal dat Leapmotor gebruikt om de verschillende versies uit elkaar te houden, heeft te maken met het rijbereik volgens de Chinese CLTC-cyclus. De C11 500 komt 502 km ver, de C11 580 580 km en de C11 650, je raadt het nooit, 650.

Leapmotor C01

Leap Leapmotor C01

Leapmotor C01.

De Leapmotor C01 is een gestroomlijnde sedan die overduidelijk familie is van de C11. Hij verscheen in 2022 en doet door die aerodynamische koets wel wat denken aan de Hyundai Ioniq 6, al is hij iets conservatiever dan die buitenissige Koreaan. Met een lengte van 5,05 meter is de C11 wel wat langer dan de Ioniq 6, die het bij 4,86 meter houdt. Opnieuw zijn er verschillende accupakketten verkrijgbaar voor deze (in beginsel) achterwielaangedreven EV, van 62,9 tot maar liefst 89,9 kWh. In de lage koets levert dat een indrukwekkende actieradius op, van maximaal 717 km CLTC. Interessant, maar voor Nederland wellicht niet zo relevant is het feit dat zowel de C11 als de C01 ook leverbaar is met een verbrandingsmotor. In beide gevallen fungeert die als range-extender in combinatie met een wat kleinere accu, voor wie niet volledig afhankelijk wil zijn van laadpalen.

Leapmotor C10

Leapmotor C10

Leapmotor C10.

De laatste in de rij is de Leapmotor C10, die niet in China, maar in München zijn debuut beleefde. Dat heeft een reden: kennelijk ziet Leapmotor hier markt voor de C10. Net als de C11 is dit een SUV, maar verwarrend genoeg is de C10 de grootste van de twee. Van deze zevenzitter is nog weinig bekend, maar reken er maar op dat techniek en prestaties veel overeenkomsten vertonen met die van de vijfzits C11.

Nu zijn wij erg benieuwd welke modellen van Leapmotor jij wel ziet zitten. Dicht jij dit merk kansen toe, of gaat het wat jou betreft gegarandeerd ten onder in een zee van ogenschijnlijk soortgelijke nieuwkomers? Zeg het maar!

PRIVATE LEASE Leapmotor

Lezersreacties (42)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.