KNAC naar rechter om milieuzones
Samen met een groot aantal autoclubs wil de KNAC het groeiende aantal milieuzones in grote steden via de rechter een halt toeroepen. "Milieuzones kosten de belastingbetaler miljoenen en leveren voor het milieu niets op. Bovendien mag elke stad zijn eigen voorwaarden aan zo'n zone verbinden, zodat het voor de automobilist totaal onduidelijk is wat hij wel of niet mag", zegt KNAC-directeur Peter Staal.
De KNAC heeft in eerste instantie de stad Utrecht op de korrel. Volgens de autoclub is de gemeenteraad daar onnodig en onbegrijpelijk als eerste van start gegaan met een milieuzone voor een handvol oude personenauto's met dieselmotor.
"Weggegooid geld, want de kosten voor het instellen en bewaken van een milieuzone zijn enorm. Terwijl vervuilers, zoals het openbaar vervoer met zijn rokende, dieselgestookte stads- en streekbussen, gewoon de milieuzone in mogen. Je gaat in Utrecht dus hetzelfde zien als in diverse Duitse steden die ooit een milieuzone voor personenauto's instelden: kosten gigantisch en effect nul", zo redeneert de KNAC.
Staal: "Kijk, wij zijn als KNAC net zo goed voor schone lucht en daar kunnen milieuzones in een enkel geval bij helpen. Maar zoals de overheden er nu mee omgaan, zijn ze alleen maar peperduur, scheppen ze onduidelijkheid en zijn ze niet eens nodig." Deze kwestie gaat de KNAC dus aan de rechter voorleggen.
Lees ook
De prijzengekte rond oude Volkswagenbusjes lijkt over
Volkswagen Type 181 was een bijzonder 'ding' – In het Wild
Deze BMW Z1 valt in diverse opzichten op - In het Wild
