Gereden: Michelin Active Wheel

Heuliez Will
Heuliez WillHeuliez WillHeuliez WillHeuliez WillPeugeot BB1Peugeot BB1
De dagen van de verbrandingsmotor zijn geteld. Tenminste, dat is wat je denkt wanneer je de eerste kilometers maakt met het Active Wheel van Michelin. Dat is meer dan alleen een velg met 'n band, want het grootste nieuws zit ín het wiel. Eén elektromotor per wiel, terwijl ook de vering en demping in de velg verwerkt zitten. Behoorlijk revolutionair dus, maar rijdt dat nog een beetje?
De Heuliez Will ziet er uit als een Opel Agila die hoog op z'n pootjes staat, maar stiekem bevat-ie vooruitstrevende technologie. De verbrandingsmotor heeft namelijk plaats gemaakt voor kleine elektrische motoren ín de wielen. Dit principe heet Active Wheel. Ieder wiel weegt 42 kilogram en bevat naast de elektromotor van 30 kW (41 pk) en het volledige remsysteem ook een elektronisch geregelde schokdemper (inclusief regelmotor) én 'n springveer. Het systeem vervangt dus alle zware componenten zoals de verbrandingsmotor, versnellingsbak, aandrijfassen en stabilisatorstangen zoals we ze nu kennen.
Hierdoor zou het ontwerp van een auto in de toekomst drastisch op de schop kunnen, omdat de designers geen rekening meer hoeven te houden met een logge aandrijflijn. In het geval van de Will ligt er een pakket van lithium-ion accu's in de neus, maar de aandrijfas naar achteren is verdwenen. Een ander voorbeeld van zo'n anders ingedeelde auto is de Peugeot BB1 (foto 6 en 7), die ook gebruik maakt van Active Wheel en een bijzonder ruim en flexibel interieur heeft voor een auto van slechts 2,50 meter.
Productierijp?
We hebben dus - zij het wat kort - kunnen rijden met de Heuliez Will. Zodra je weg rijdt in de auto valt op dat de overdracht van aandrijfkracht bijzonder soepel verloopt; geen schokken, maar een gestage snelheidsopbouw zodra je het 'gaspedaal' naar de vloer drukt. Carrosseriebouwer Heuliez geeft een sprint van nul naar honderd op van veertien seconden en claimt 'n top van 140 km/h. Hoe ver je op de accu's kunt komen weet men niet te melden, maar de technicus bij ons aan boord schat zo'n 120 kilometer.
Met zoveel techniek in je wiel vrees je dat de auto heel zwaar stuurt, maar dat valt mee. Ten opzichte van 'n standaard Agila moet je wel iets meer kracht zetten om te sturen en ervaar je iets minder gevoel, maar Active Wheel doet behoorlijk solide aan. De elektronica controleert de ophanging ondertussen continu en kan de mate van demping aanpassen in drieduizendste van een seconde. De Will die wij rijden is comfortabel afgesteld en omdat-ie vrijwel geruisloos versnelt, voelt-ie met andere woorden behoorlijk klaar voor serieproductie. Of en hoe snel dat gaat gebeuren, hangt volgens Michelin af van de mate waarin grote fabrikanten zich melden voor samenwerking.

Lezersreacties (26)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.