Gereden: Hummer H3

Hummer H3
Hummer H3Hummer H3Hummer H3Hummer H3Hummer H3Hummer H3Hummer H3Hummer H3Hummer H3Hummer H3Hummer H3Hummer H3Hummer H3Hummer H3
De H3 is de kleinste loot aan de Hummer-stam. Hoewel het met dat bescheiden formaat met een lengte van 4,74 m, een breedte en hoogte van 1,90 m best meevalt.
De H3 is de kleinste loot aan de Hummer-stam. Hoewel het met dat bescheiden formaat best meevalt met een lengte van 4,74 m, een breedte en hoogte van 1,90 m.
Het begon allemaal in 1995, toen de H1, een civiele versie van het monster dat door het Amerikaanse leger werd ingezet tijdens de Golfoorlog, naar Europa kwam. Daaraan was nog maar weinig subtiliteit te ontdekken. In 2003 volgde de H2, die er al iets beschaafder uitzag en waarvan sinds 2004 ook een versie met laadbak (SUT) leverbaar is. Maar de term 'bescheiden' was ook op de H2 allerminst van toepassing. De H3 luidt een volgend hoofdstuk in, een hoofdstuk waarin het de bedoeling is dat een Hummer een breder publiek dan ooit moet gaan aanspreken, zonder dat dit ten koste gaat van de traditionele waarden van het merk: een stoer uiterlijk en goede terreincapaciteiten.

Ideaal voor terrein
Zo recht voor z'n raap als de vorm van de koets is, zo orthodox is ook de lay-out van het chassis: een ladderframe met bladveren achter. Aan de voorkant wel onafhankelijke wielophanging. Ideaal voor in het terrein. In Europa zullen de meeste kilometers echter op het asfalt worden gemaakt en dan komt het nadeel van die bladveren om de hoek kijken: bij de minste of geringste oneffenheid in het wegdek voel je een trilling door de auto trekken.
Voorlopig is de H3 alleen leverbaar met een 3,5-liter vijf-in-lijn benzinemotor. Die levert een respectabele 220 pk en 305 Nm, maar die moeten wel dik 2.100 kilo Hummer voortbewegen. Om de snelheid erin te krijgen, moet het blok op de toppen van z'n kunnen opereren en daarbij helpt de viertrapsautomaat allerminst. Dat is er eentje van het ongepolijste soort die nogal nerveus werkt – hij schakelt te laat op of te vroeg terug. Gelukkig worden de Nederlandse Hummers standaard met een handgeschakelde vijfbak geleverd. Het interieur zit solide in elkaar en is, zeker voor Amerikaanse begrippen, netjes afgewerkt. Op de achterbank is meer dan genoeg ruimte voor volwassenen.
Indrukwekkend

Zoals gezegd mochten we ook nog even met de H3 het terrein in en daar presteert 'ie ronduit indrukwekkend. Modderpoelen (van maximaal 61 cm diep) zijn geen probleem, net zo min als grote gaten, steile hellingen of een combinatie daarvan. De H3 ploetert zich overal door- en overheen dankzij z'n lage gearing en differentieelslot achter.  

In 2008 komt er een dieselmotor beschikbaar, afkomstig van Isuzu.

In Europa wordt de import en distributie voor Europa verzorgd door Kroymans in Hilversum. Het zou ons niet verbazen als de 'kleine' H3 met z'n scherpe prijs (vanaf 54.990 euro) de Europese koper voor zich weet te winnen.
De volledige rij-impressie met de Hummer H3 staat in AutoWeek 32, die op 3 augustus in de winkels ligt.

Lezersreacties (0)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.