Ford Mondeo ST220, bijna vergeten snelle zakensedan

Veel concurrenten al met viercilinder turbo

Ford Mondeo ST220

Normale sedans zijn al bijna uitgestorven, laat staan zakensedans met de bevlogenheid van een GTI. Twintig jaar geleden hees Ford z’n Mondeo in een strak zittend sportjasje, met het wegschrapen van uitstootgrammetjes wilde-ie met z’n dikke zescilinder absoluut niks te maken hebben. Heeft de explosieve rakker ons met z’n spierbundels weten te overtuigen of vergeten we de ST220 het liefst zo snel mogelijk? Een terugblik op de scherpe sedan met dikke V6.

De derde generatie van de Mondeo was pas een jaar op de markt toen Ford besloot om zijn D-segmenter naar de sportschool te sturen. Het resultaat was een beschaafd ogende auto met een 226 pk sterke 3.0-liter V6 onder de kap. De zakenknaller kreeg van ons even de tijd om te wennen aan de buitenlucht, maar in 2003 moest hij toch echt z’n tanden laten zien.

Mondeo ST 220 vs Saab 9-3 Aero

We haalden een Saab 9-3 2.0 Turbo Aero van stal, een Zweed met een geblazen tweeliter viercilinder in het vooronder die goed was voor 210 pk. Het duo mocht dan op papier aan elkaar gewaagd te zijn, in de praktijk ontpopte het stel zich als twee totaal verschillende auto’s. Beide scheurneuzen wisten in zo’n 7,5 seconden de 100 km/h te bereiken, maar ondersteltechnisch verschilde er een hoop. “De Ford maakt indruk, onder- of overstuur komen niet in z’n vocabulaire voor.” De 9-3 was met z’n gevoelloze besturing veroordeeld tot een flinke hap stof. Dat de Mondeo-ingenieurs het onderstel hoog op de ranglijst hadden gezet, had natuurlijk voordelen. Dat het uiterlijk een beetje werd vergeten konden we minder waarderen. Het enige spannende dat we in het interieur konden ontdekken waren witte wijzerplaten en ook vanbuiten had het wel wat frivoler gemogen. Andere minpuntjes? Jazeker, het zompige rempedaal wekte zo nu en dan irritaties op.

Tegen een opgepepte Audi A4

In 2005 mocht de inmiddels gefacelifte Mondeo zijn tanden zetten in een Audi A4 TFSI in een speciaal DTM-jasje. Opnieuw waren we weg van de smeuïge V6 in de Mondeo. Schakelen deed de ST220, die nu overigens over een zesbak beschikte, zelfs beter dan z’n Duitse tegenspeler. Werd de Audi compleet ingemaakt? Nee, integendeel. De A4 had een heerlijk bijterig blok in z’n neus en ook z’n wegligging en zitpositie vielen niet door Ford te overtreffen. Toch weerde de Mondeo, die zo’n vijf mille goedkoper was, zich danig. “Het blijft één van de fijnste voorwielaandrijvers die we kennen”, besloten we.

Ook de Alfa 156 GTA erbij

Blijft zo’n bochtenridder wel heel na een paar jaar stevig hoeken? In 2011 trokken we een toen acht jaar oude ST220 van stal en vergeleken hem met een Alfa 156 GTA van ongeveer dezelfde leeftijd. Waar de Mondeo slechts drie te verwaarlozen aantekeningen liet noteren scoorde de Italiaan maar liefst negen aandachtspunten. Emotioneel gezien veegde de 156 de vloer aan met de Mondeo. Hoewel de GTA scherper stuurde en er vele malen aantrekkelijker uitzag vonden we de Mondeo de beste van het stel. “Ook na acht jaar valt er helemaal niets op aan te merken, terwijl hij op papier aan een beurt toe is”.
Een echte opvolger heeft de ST220 nooit gekregen. Van de voorlaatste Mondeo verscheen een 240 pk sterke EcoBoost-versie, daarvoor was er ook nog een 2.5T met vijfcilinder. In een rechte lijn zijn ze sneller dan hun voorvaderen, maar wat stuurplezier betreft heeft-ie de ST220 nooit kunnen benaderen.

Signalement

Merk Ford
Model Mondeo 3.0 V6 24V ST 220
Carrosserie 4-deurs, sedan
Transmissie 5 versnellingen, handgeschakeld
Aandrijving voorwielaandrijving
Nieuwprijs € 44.195

Specificaties

Brandstof benzine
Motor V6
Cilinderinhoud 2.967 cc
Maximaal vermogen 162 kW / 226 pk bij 6.150 tpm
Maximaal koppel 280 Nm bij 4.900 tpm
Inhoud brandstoftank 59 l
Lengte / breedte / hoogte 4.731 mm / 1.812 mm / 1.429 mm
Wielbasis 2.754 mm
Massa leeg 1.419 kg
Laadvermogen 581 kg
Banden225/40R18Prijzen
Topsnelheid 243 km/h
Acceleratie 0-100 km/h 7,4 s
Brandstofverbruik 10,2 l/100km
CO2-uitstoot 244 g/km

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (41)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.