Firefly: Nio's aanval op Mini voor net geen 30 mille
Lichtpuntje van en voor Nio
108 reacties
Video
Helaas kunnen wij deze video niet weergeven, omdat je niet akkoord bent gegaan met de
cookie voorwaarden.
Onze video speler heeft rechten nodig voor de "Social Media".
Wijzig je cookie instellingen
Wat BMW doet met Mini, kunnen wij ook, denken ze bij het Chinese Nio. Daarom is er nu Firefly, een geheel nieuw merk dat zich richt op de kleinere en wat meer betaalbare hoek van autoland.
Highlights Firefly
- Jagen op Mini
- 4 meter lang
- 330 km rijbereik
- Vanaf €29.900
Nio kan wel een lichtpuntje gebruiken qua verkopen. Dat lichtpuntje komt misschien wel van dit vuurvliegje. Nio's nieuwe submerk heet Firefly en trapt af met een gelijknamige EV. Een grote verrassing is het uiterlijk niet meer, want de Firefly werd eind vorig jaar in het Chinese Guangzhou bij Nio Day al getoond. Begin dit jaar konden we je de auto ook al eens van dichtbij laten zien, toen hij opdook op patentfoto's. Het is een lekker eigenwijs ogende EV, met zijn drie ronde lampjes per kant, voor en achter. Enige gelijkenissen met de Honda E zijn hem niet te ontzeggen.
De Firefly is 4 meter lang, 1,56 meter hoog, 1,89 meter breed en heeft een wielbasis van 2,62 m. Wat betreft formaat staat hij volgens Firefly 'in het hart van het B-segment', al kan hij met zijn binnenruimte het ook auto's in een klasse hoger lastig maken. Achterin kun je volgens Firefly 404 liter aan bagageruimte benutten, 1.253 liter zelfs als je de achterbank platlegt. Dat is prima voor elkaar. Bovendien is er in de neus van de Firefly nog een 92 liter metende frunk aanwezig. Zoals we dat tegenwoordig vaker zien, zit daar een stop in de bodem die je eruit kunt trekken. Handig.
Weinig toeters en bellen
Het interieur van de Firefly was tot op heden nog wél goeddeels in nevelen gehuld. Nu blijkt dat daar ook niet heel veel is te zien. Dat bedoelen we niet verkeerd: het is nou eenmaal behoorlijk minimalistisch vormgegeven. Zoals we vaker zien bij Chinese EV's ben je voor de bediening vrijwel exclusief op het centrale 13,2 inch metende infotainmentscherm aangewezen. Er zitten nog wel wat knoppen op het stuur die je functies kunt toewijzen en de rijrichting kies je gewoon met een stuurhendel.
Het infotainmentsysteem zelf herkennen we in grote lijnen van de auto's van Nio, al zit er een speciaal Firefly-sausje overheen. Na een over-the-air-update vlak na de lancering wordt hierop Apple CarPlay en Android Auto beschikbaar. Wil je liever met spraak de boel bedienen, dan kun je kletsen met de neef van Nomi: Lumo. In tegenstelling tot Nomi is Lumo niet vertegenwoordigd in een vrolijk rondkijkend fysiek 'poppetje' op het dashboard. De Firefly krijgt verder standaard een Dolby Atmos-geluidssysteem met 14 speakers mee en is sfeerverlichting van begin af aan van de partij.
Laden of wisselen?
Opvallend is dat Firefly in de officiële communicatie in alle talen zwijgt over het wisselen van accu's, terwijl moederbedrijf Nio daarop juist groots inzet. Navraag van AutoWeek leert dat de Firefly in beginsel wel geschikt is voor het wisselen van accu's, al is het nog even de vraag of en wanneer je met je Firefly ook werkelijk kunt gaan 'swappen'. Wel is duidelijk wat voor accu er in de Firefly ligt. Dat is een 41,2-kWh LFP-exemplaar, goed voor een WLTP-rijbereik van 330 km. Bijladen kan tot 100 kW piekvermogen aan de snellader en dan ben je in 29 minuten klaar voor 10 tot 80 procent bijladen. Er is ook een 11 kW 3-fasen-boordlader van de partij. De stroom gaat richting een aan de achterwielen gelinkte elektromotor van 142 pk, die de net geen 1,5 ton wegende Firefly in 8,1 seconden van 0 naar 100 km/h helpt.

Firefly.
We weten meteen wat de Firefly hier in Nederland gaat kosten. Hij is per direct te bestellen voor minstens €29.900 als First Edition. Later bestaat de keuze uit de uitvoeringen Select en Comfort. Het is nog even afwachten wat de prijzen van die reguliere uitvoeringen worden. Bij de First Edition heb je in elk geval al navigatie, een achteruitrijcamera, 18-inch wielen, ledverlichting voor en achter, verwarmbare stoelen en een verwarmbaar stuurwiel. De Comfort is straks nog iets luxer uitgevoerd, met onder meer een glazen panoramadak, een elektrisch bedienbare achterklep en elektrisch bedienbare voorstoelen met ventilatie- en massagefunctie.