Een wrak voor de deur? Dat krijg je niet zo maar weg

Eerst gemeente in actie

wrak voor de deur

De verwaarloosde vierwieler die steeds meer één wordt met de natuur. Dat klinkt intrigerend, maar vaak staat hij in een woonwijk en dit is velen een doorn in het oog. Wanneer wordt hij weggehaald? En wie doet dat?

Als er een duidelijk afgebakend protocol zou zijn voor geparkeerde auto's in, laten we zeggen, ‘een zekere staat van ontbinding’, dan zouden er geen wrakken langs de weg staan. Na enig zoeken blijkt de gemeente Utrecht de enige te zijn die niet alleen fout geparkeerde, maar ook slecht onderhouden auto’s wegsleept. Wat zegt de Algemene Plaatselijke Verordening?

“Veelvuldig doet zich het verschijnsel voor dat niet-rijklare voertuigen op de weg worden geplaatst. De eigenaar of houder van een of meer van dergelijke voertuigen heeft deze meestal aangekocht om na weken of zelfs maanden van nijvere zelfwerkzaamheid weer een volwaardig voertuig te creëren. Veelal slaagt hij in deze poging niet, waarna het voertuig op de weg wordt achtergelaten, waar het na verloop van tijd degenereert tot autowrak.”

In Utrecht bieden plaatselijke regels dus ruimte om een autowrak weg te slepen. De definitie van ‘wrak’ is alleen niet heel duidelijk; de APV vermeldt dat het voertuig ‘min of meer ernstige gebreken’ moet hebben. Een takelwagen haalt de Domstad in elk geval niet snel van stal. “Het afslepen van een voertuig is een sluitstuk”, laat de gemeente ons weten. “We proberen altijd via bestickering dan wel brieven de eigenaar te bewegen om zelf iets te doen.” Alles verandert als de auto fout geparkeerd staat: dan wordt direct gehandhaafd, maar daarin is Utrecht weer niet uniek.

Wat doet de politie?

Politiewoordvoerder Dylan Romeo bevestigt dat de gemeente in eerste instantie verantwoordelijk is, al melden burgers zo’n zwerfauto ook vaak genoeg bij de politie. “Als er geen direct gevaar of verkeershinder is, zal de politie de gemeente informeren, die vervolgens maatregelen kan treffen.” In sommige gevallen komt de politie zélf in actie, bijvoorbeeld als de auto geen kentekenplaat meer heeft.  “Dan onderzoekt de politie vaak of het voertuig gestolen is of betrokken is bij strafbare feiten”, zegt Romeo. Dit gebeurt onder meer op basis van het chassisnummer. Romeo: “Hoewel dit geen sluitend bewijs biedt, kan het wel aanleiding geven tot nader onderzoek.”

In sommige gevallen is dat onderzoek uitgebreider. “Bij voertuigen die vaak worden gestolen of betrokken zijn bij misdrijven voeren we dit onderzoek grondiger uit.” Komt daar niets uit, dan blijft de blauwe sleepwagen op stal. “Als er geen strafrechtelijke redenen zijn om het voertuig in beslag te nemen, zoals bijvoorbeeld diefstal, lichten wij de desbetreffende gemeente in.” En als de voertuigen wel een kenteken hebben? “Het gaat dan vaak om auto’s van zogenaamde katvangers, of van (r)emigranten of overleden personen”, benadrukt Romeo. “In dergelijke situaties kan een melding bij de politie soms voldoende zijn om het voertuig te laten verwijderen.”

Kortom, het kan erg lang duren voordat een verwaarloosde auto het veld ruimt. Zelfs de daadkrachtig klinkende gemeente Utrecht kiest in de praktijk voor zachte maatregelen. Hopen maar dat niemand zijn wrak voor jouw huis in een parkeervak draait …

Lezersreacties (74)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.