Dit is de hoogste duplicaatcode in omloop

En hier komt het cijfer als je nóg verder gaat

Duplicaatcode vraagteken

Duplicaatcodes, we raken er niet over uitgepraat. We zien allemaal geregeld een kleine 1 of 2 boven het eerste streepje van een kentekenplaat, maar wat is eigenlijk het hoogste cijfer dat je hier kunt aantreffen? En wat gebeurt er na het cijfer ‘9’? Hier vind je de antwoorden.

Frank Bolsenbroek uit Heumen kwam onlangs in het nieuws omdat hij voor een klant een duplicaatcode aanvocht na herimport van een Ferrari. Het opnieuw importeren en op het oorspronkelijke kenteken registreren van een auto die eerder een Nederlands kenteken had, levert tot nu toe een duplicaatcode op. Onnodig, vindt Bolsenbroek, en zowaar is het nu mogelijk om een auto te ‘herregistreren’ zónder duplicaatcode.

Ter herinnering: zo’n duplicaatcode is het kleine cijfertje dat boven het eerste streepje van de kentekenplaat verschijnt als er een nieuwe plaat wordt aangevraagd zonder dat de oude wordt ingeleverd. Meestal praten we dan over verlies of diefstal, en voorkomt de duplicaatcode dat de rechtmatige eigenaar van het kenteken boetes krijgt voor verkeersovertredingen die door een dief of vinder zijn gemaakt. Heel nuttig dus, maar veel mensen vinden zo’n duplicaatcode lelijk. Daardoor zou het ook van invloed kunnen zijn op de waarde van een gebruikte auto, want het cijfer blijft altijd staan.

Hoogste duplicaatcode

Duplicaatcode 6

Duplicaatcode 6. Uitzonderlijk hoog, maar geen record.

Veruit de meeste auto’s met een duplicaatcode hebben een ‘1’, want hoe vaak kan een mens kentekenplaten verliezen? Een 2 komt ook nog geregeld voor, een 3 zien we hoogst zelden en cijfers daarboven al helemaal niet. Toch zijn ze er wel degelijk, blijkt uit navraag bij de RDW. De hoogste duplicaatcode op een actief kenteken is op het moment van schrijven een 9. Het verhaal vermeldt helaas niet of het om een auto gaat, want ook motor- brom- en snorfietsen krijgen een duplicaatcodes. Als het een auto  is, staat die 9 echter nog gewoon boven het eerste streepje in het geval van de gebruikelijke, brede kentekenplaat van het formaat 520 bij 110 millimeter.

Boven de 9

Maar wat gebeurt er als ‘koning duplicaatcode’ zijn of haar platen opnieuw verliest en voor het tiende duplicaat moet gaan? Dan verdwijnt het cijfer boven het eerste streepje, en komt er een ‘0’ onder datzelfde streepje te staan. Er staat dus te allen tijde maar één duplicaatcijfer op de kentekenplaat, maar de positie verraadt hier dat het om een 10 of hoger gaat. Bij de wat smallere kentekenplaten, formaat 340 bij 210 millimeter, verhuist de duplicaatcode in zo’n geval van linksboven naar rechtsboven. Dit is ook bij motorfietsen het geval.

Lezersreacties (60)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.