Deze topmodellen uit de jaren nul flopten allemaal

Zelfs BMW was het even kwijt

BMW 7-serie E65/E66

Wat was dat toch met topmodellen aan het begin van dit millennium? De ene na de andere topversie die kort na 2000 werd gelanceerd, bleek uit te lopen op een grote flop. We zetten zeven van die mislukte millennials voor je op een rij.

Lancia Thesis (2001)

Lancia’s versie van de Vel Satis. De traditionele sedanvorm werd wel begrepen, maar niet gepruimd. Met zijn diamantvormige koplampen en smalle, verticale achterlichten was de Thesis nogal acquired taste. En in de topklasse vreet men nu eenmaal liever wat men kent.  

Kia Opirus (2003)

Je ziet de toenmalige merkambassadeur Jan Lammers deze Koreaanse E-klasse-kloon nog vol enthousiasme en met droge ogen aanprijzen. Gedoemd om te floppen, maar toch leuk dat we even kennis konden maken met Kia’s ambities, die het merk daarna dubbel en dwars heeft waargemaakt.  

 

Maybach 57 (2002)

Hoe langer en hoe meer geld Daimler in dit gereanimeerde luxemerk bleef pompen, hoe pijnlijker en onhoudbaarder de situatie van Maybach werd. De 57 en de langere 62 waren te veel een opgepompte Mercedes S-klasse om verleidelijk te kunnen zijn. Maybach werd als losstaand merk in 2012 uit zijn lijden verlost.   

BMW 7-serie (2001)

De meest controversiële 7-serie aller tijden. Verkocht niet eens slecht, maar het gewaagde ontwerp van Adrian van Hooydonk in combinatie met problematische elektronica gaf BMW’s imago een flinke knauw. Een E65 7-serie is nu cult. 

Volkswagen Phaeton (2002)

Het beruchte prestigeproject van Ferdinand Piëch dat egal was es kostet doorgang moest vinden. Het leverde een twaalfcilinder limousine van topklasse op, maar met de uitstraling van een Passat 1.6. En dat werkt niet.

Renault Vel Satis (2001)

Grote Franse auto’s hebben het traditioneel moeilijk om op te boksen tegen de (Duitse) concurrentie, maar met de barokke Vel Satis riep Renault het onheil ook wel een beetje over zichzelf af. Het ontwerp was dapper en onderscheidend, maar het grote publiek begreep en pruimde het niet. 

 

 

 

 

Opel Signum (2003)

Twijfelgevalletje, want met een kleine 100.000 verkochte exemplaren geen grote commerciële flop. Toch wist de Signum met zijn Vel Satis-achtige proporties en onduidelijke positionering in de markt (het was geen Omega-opvolger, maar wel het nieuwe topmodel) nimmer te overtuigen.   

Lezersreacties (96)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.