Designreview Mitsubishi Outlander: 'Waar staat Mitsubishi nog voor?'

Zoektocht naar ziel merk

Mitsubishi Outlander designreview

Autodesigner Niels van Roij beoordeelt het nieuwe hoofdstuk in Mitsubishi-design, de
Outlander PHEV. De auto oogt op het eerste gezicht indrukwekkend, zeker vergeleken
met zijn anonieme voorhanger, maar wat is de boodschap?

De nieuwe Outlander markeert Mitsubishi's broodnodige nieuwe gedachtengoed, na een
decennium anonieme muurbloempjes te hebben gebouwd. Deze nieuwe PHEV is zeer
agressief en kent een grove, wat onhandige vormentaal. Vergeleken met de vorige generatie
is de stance echter in orde. De proporties van de Outlander zijn typisch budget-SUV: een
korte wielbasis, een korte motorkap en enorme overhangen vooraan en achteraan die zich
maar lastig laten verhullen.

Van een pijnlijk algeheel gebrek aan karakter van de eerste generatie gaat het
Japanse merk nu echter vol over tot de aanval. De nieuwe Outlander is een auto met veel
karakter in het front, maar tevens een die conceptuele diepgang en consistentie mist. De
flank is bijvoorbeeld haast gezapig en nondescript te noemen in vergelijking met de heftige
Tonka-stijl-neus. De graphics van de agressieve koplampen in ledstrip-vorm, met grote
daadwerkelijke koplampen eronder, zijn niet vindingrijk. Betekenisvol ontwerp ontbreekt nog. De zijkant heeft weliswaar aardig gebeeldhouwde karakterlijnen, maar de horizontale volumes in de surfaces zijn noch vernieuwend, noch herkenbaar. Wat ze in Japan goed voor elkaar hebben, is dat de gezapige en duffe oppervlakken die de carrosserie van de vorige generatie Outlander zo kenmerkten vergeten zijn: die zijn nergens meer te bekennen op dit ontwerp. Dat is maar goed ook, want ze fungeerden allesbehalve als de maatstaf in autodesign .

 

De vraag is wel waar Mitsubishi nu werkelijk voor staat. En belangrijker nog: waar wil het naartoe? Een reeks recente concept-cars laat diverse interpretaties zien van de DRG – ook gebruikt op deze auto – en toegepast met minimale verschillen. De creatieve zoektocht die gaande is geweest naar de ziel van het merk blijkt wat weinig te hebben opgeleverd. De neuzen kennen als Babouska-poppetjes enkel subtiele variaties, terwijl de flanken – traditioneel overigens wel de meest complexe elementen van auto’s om unieke vorm aan toe te kennen – geen echt verfrissende identiteit toebedeeld hebben gekregen.

Mitsubishi Engelberg Tourer Concept (2019)

Mitsubishi Mi-Tech Concept

Mitsubishi E Evolution Concept

Mitsubishi e Evolution Concept

Mitsubishi XFC Concept

De grote, grofstoffelijke neus zorgt voor visueel drama: hij oogt indrukwekkend. Dat is echter meer beauty than brains. In theorie zou je kunnen stellen dat een ontzagwekkend front voldoende is, maar dit exemplaar is betekenisloos getekend. Waar een Audi-ontwerp techniek moet belichamen, Volvo de sterke schouder en veiligheid, Aston Martin staat voor krachtige elegantie: waar staat Mitsubishi als autobouwer dan voor? Zolang die vraag onbeantwoord blijft, is de metaal-geworden uitdrukking van vroeger niet uit te voeren.  

De auto is zeker niet slecht getekend, maar naarmate het oog verder naar achteren over de belijning van de Japanner loopt, verliest hij steeds meer unieke kenmerken. Achteraan zijn de wat karakterloze achterlichten en de an sich technisch goed getekende surfacing eromheen afsluiters van het verhaal.

Het exterieurontwerp van de Outlander PHEV drukt een krachtig front uit en een veel beter dan voorheen uitontwikkelde vormtaal in surfacing en graphics. Een echt verrassend, origineel en toonaangevend ontwerp – dat we bijvoorbeeld uit Korea zien komen in deze specifieke SUV-sector – is dat van de Outlander echter niet te noemen.

PRIVATE LEASE Mitsubishi Outlander

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (24)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.