De nieuwe Bentley Continental GT Speed: vooral onderhuids nieuw
Vier cilinders en twee koplampen minder
De Bentley Continental GT gaat met twee koplampen en vier cilinders minder de volgende levensfase in. Met gigantisch veel vermogen, slimme ondersteltechnieken en een gemoderniseerd voorkomen moet de stevig vernieuwde versie alsnog een heel echte Bentley zijn.
De auto die je hier ziet, wordt door Bentley zelf de vierde generatie Continental GT genoemd. Dat klopt alleen als je bereid bent om de Volkswagen Golf 6 als ‘compleet nieuw’ te zien na de Golf 5, of de ‘nieuwe’ Porsche Panamera na zijn voorganger. Ook in het geval van de Bentley gaat het eerder om een uitgebreide facelift, waarbij het nieuws zelfs nog iets beperkter is dan bij de genoemde voorbeelden. Althans, voor wat betreft het zichtbare deel van de auto.
Uiterlijk
Volgens Bentley is 68 procent van de onderdelen nieuw. Bentley heeft dit trucje al eerder uitgehaald, want ook de tweede Continental GT was heftig gebaseerd op zijn voorganger. Waar bij die auto in 2010 ieder carrosseriedeel nieuw was, onder meer door een andere plaatsing van de deurgrepen, zit het nieuws nu vooral aan de voor- en achterkant. Dat nieuws is echter wel een stuk ingrijpender dan veertien jaar terug. Om te beginnen verliest de Continental GT zijn vier ronde koplampen, die al sinds jaar en dag typerend zijn voor Bentley-voorgevels. Bij de huidige Continental GT waren de buitenste exemplaren al ernstig verkleind, nu maken ze plaats voor een horizontale lichtstreep die in de overblijvende koplamp begint en vlak voor het voorwiel eindigt. De voorbumper lijkt qua indeling sterk op wat we gewend zijn van Bentley, maar de grille is nog wat dieper uitgesneden dan voorheen. Opvallend is ook dat de sensor die nodig is voor de adaptieve cruisecontrol en andere veiligheidsystemen, een plekje in de ‘hoofd-grille’ krijgt. Voorheen zaten ze links en rechts in kleinere luchtinlaten en deden ze daar een stel mistlampen na.
Ook aan de achterkant verandert er het nodige. De ovaalvormige achterlichten zijn een stuk breder en zijn nu deels opgenomen in de achterklep, hoewel ze daar voorheen compleet buiten bleven. Als ze uit staan, is er van de kleur rood nauwelijks wat te zien. De kentenkplaat, die voorheen vanuit een afhankelijk van de uitvoering zwarte of verchroomde omlijsting opereerde, is nu ondergebracht onder een brede luifel. Daaronder vinden we uitlaatpijpen die niet langer ovaalvormig zijn, zoals bij de huidige W12 en Speed, maar aan de binnenzijde zijn afgeplat.
782 pk
De Speed ja, want dat is de versie die Bentley allereerst introduceert. Dat brengt ons meteen bij het belangrijkste nieuws van deze auto: de W12-twaalfcilindermotor die vanaf het begin onder de motorkap van de Continental GT te vinden is, wordt bij deze nieuwe versie definitief geschrapt. In plaats daarvan krijgen alle versies maximaal een V8, óók de Speed dus. Die heeft een 4,0-liter V8 met 600 pk, gecombineerd met een 190 pk sterke elektromotor. Het gecombineerde vermogen komt op maar liefst 782 pk, bij een koppel van 1.000 Nm. Dat is genoeg om de auto in 3,3 seconden (cabrio: 3,4) van 0 naar 100 te sleuren, tegen 3,6 voor de ‘oude’, 659 pk sterke W12 Speed. De topsnelheid ligt onveranderd op 335 km/h.
Altijd plug-in
De ‘Ultra Performance V8 Hybrid’, zoals Bentley deze aandrijflijn noemt, maakt van de Continental GT bovendien een plug-in hybride. Een (bruto) 25,9 kWh-accupakket bezorgt hem een alleraardigst elektrisch bereik van zo’n 80 kilometer, of je nu voor de coupé of de open GT Convertible kiest. Laden gaat dankzij een driefasenlader met maximaal 11 kW, via een laadpoort die in het linker achterscherm net wat lager zit dan de tankklep aan de andere kant. Komt die 25,9 kWh je bekend voor? Dat is niet gek, want de geüpdatete Porsche Panamera deelt als vanouds veel techniek met de Bentley en heeft een soortgelijk accupakket en in sommige uitvoeringen ook dezelfde V8. Vooralsnog wel altijd met minder vermogen, overigens. Net als in de Porsche brengt de hybridetechniek ook in de Continental GT een aantal veranderingen met zich mee voor de V8 zelf, die volgens zijn makers sowieso nieuw is. Zo zijn de gecompliceerde twin-scroll-turbo’s, bedoeld om een turbogat tegen te gaan, vervangen door ‘gewone’, enkelvoudige turbo’s. Een eventueel turbogat wordt nu immers opgevangen door de elektromotor, dus twin-scroll is simpelweg niet meer nodig. Bentley kent zijn klanten en belooft dat het geluid dat de motor voortbrengt, helemaal ‘echt’ is. Geen nepgeluid door de speakers dus, maar gewoon een natuurlijke V8-roffel uit de uitlaat.
Als we aan Bentley vragen wat het belangrijkste onderscheid is met de ‘mindere’ Porsche Panamera als het gaat om rijkarakter, blijft het doelbewust vrij stil. Het MSB-platform waar beide auto’s op staan, is vanaf het begin ontwikkeld voor zowel Porsche als Bentey en dus was het niet nodig om het op grote schaal aan te passen aan de Bentley-eisen. Dat wil niet zeggen dat er helemaal geen verschillen zijn. Het standaard luchtgeveerde Bentley-onderstel werkt nu met nieuwe dempers en ‘dual chamber’-luchtvering. Het doel: bij gelijke dynamische kwaliteiten aan de andere kant van het spectrum nog meer comfort bieden dan voorheen. Ten opzichte van zijn voorganger en de Panamera moet de Continental GT dus nog comfortabeler kunnen zijn, zonder in te leveren als het gaat om sportiviteit. Het ‘in de bocht hangen’, wat de Panamera met het optionele Active Ride-onderstel onder meer kan, schittert bij Bentley overigens door afwezigheid. Bentley streeft een wat natuurlijker rijkarakter na en laat de Continental GT dus juist doelbewust iets overhangen, voor dat statige en voorspelbare wat deze auto toch een beetje moet hebben.
De vernieuwde Bentley Continental GT Speed is er ook meteen als Convertible, een blubberdikke, open PHEV.
Hoewel we op het moment van schrijven alleen van de Speed specificaties weten, is al wel duidelijk dat er opnieuw meer versies van de Continental GT zullen komen. In Europa zijn die allemaal voorzien van een plug-in hybride aandrijflijn, waarbij de technisch grotendeels identieke Porsche Panamera ongetwijfeld als voorbeeld diende. Of diens zescilinders ook in de Bentley verschijnen? Wie weet: voor een Bentayga of Flying Spur – laatstgenoemde op ditzelfde platform - vindt Bentley dat immers ook niet te min.
Interieur
We eindigen vandaag op de plek waar het minst over te vertellen is: het interieur. Op kleurstellingen en materiaalgebruik na – en er kon al zoveel! – is dat namelijk niet zoveel gewijzigd. Bentley rept nog wel over een andere vorm en afwerking van de stoelen, vooruit. Het ‘Toblerone’-scherm, waarbij het touchscreen met een druk op de knop plaatsmaakt voor een dicht paneel in een door jou gekozen afwerking of een combinatie van drie analoge meters, mocht gelukkig ook blijven. Achter de achterklep verandert er trouwens wel wat door de hybridetechniek, want hier lever je door een duidelijk hogere vloer toch weer wat bagageruimte in. Hoeveel precies? Dat is op het moment van schrijven niet duidelijk, maar een golftas gaat er vast nog wel in.
Populairste Bentley van Europa
Goed nieuws voor SUV-haters: terwijl de Bentayga wereldwijd de bestverkochte Bentley is, is dat in Europa nog altijd de tweedeurs Continental GT. Dit model is samen met de open GTC goed voor zo’n 44 procent van de Bentley-verkopen, die sinds de introductie van de eerste Bentley Continental GT in 2003 toch al door het dak zijn gegaan. In de voorbije jaren gaan er gerust 13- tot 15.000 Bentleys per jaar over de toonbank, terwijl dat er in 1998 nog maar 414 waren. Met 1998 heeft Bentley overigens wel het ultieme voorbeeld te pakken: in het jaar waarin Volkswagen het merk overnam, ging de Arnage-productie net van start en waren het dus vooral de oude Continental T, Continental R en Azure die de kar trokken. Ook in de jaren na 1998 bleven Bentleys echter wel erg exclusief, totdat de eerste Continental GT zich aandiende.
We hebben trouwens al even kunnen rijden met de nieuwe Bentley Continental GT Speed. Bladlezers konden daar al eerder over lezen, maar binnenkort verschijnt dit verhaal ook online.