De gevolgen van het regeerakkoord voor u

Verbrede A2 | Foto: ANP
Ondanks de drukte rond de Autosalon van Parijs zijn we het hier op de redactie zeker niet vergeten: het regeerakkoord van Rutte-I. Nu het tijd is voor het benoemen van de ministers en staatssecretarissen, nemen wij de belangrijkste plannen voor automobilisten met u door.
Het regeerakkoord staat bol van belangwekkende maatregelen voor automobilisten, maar het belangrijkste is toch wel het uitblijven van de kilometerheffing. Inderdaad, alle inspanningen van de afgelopen tijd zijn dus uiteindelijk zonder resultaat. Het is echter niet zo dat het kabinet helemaal afstapt van het belasten van gebruik in plaats van bezit. De belasting van de kilometers komt onder Rutte-I van een hogere accijns. Om tankstations in de grensstreek niet te duperen, zal het doorvoeren van deze maatregel in overleg met de buurlanden gebeuren. Voor snelweggebruikers is er het nodige nieuws. De maximumsnelheid gaat namelijk omhoog naar 130 kilometer per uur. Waar dat kan, voegt het regeerakkoord er aan toe. In gebieden met slechte luchtkwaliteit wordt de maximumsnelheid mogelijk juist lager. Ook voor de niet-snelwegen worden de maximum toegestane snelheid overigens onder de loep genomen. Het kabinet breidt de variabele maximumsnelheid uit en ook komen er supersnelwegen (verbrede, bestaande snelwegen met afgezonderde rijstroken voor afslaand verkeer). Deze zou de overheid uit de opbrengst van de kilometerheffing financieren; nu die er niet komt, voert het kabinet (alleen voor deze supersnelwegen) mogelijk een tolheffing in.
Bijtelling en mrb
Een ander heikel punt is natuurlijk de subsidie voor auto's met een lage CO2-uitstoot. Bezitters en geïnteresseerden kunnen opgelucht ademhalen. In het regeerakkoord staat zwart op wit dat Rutte-I het fiscale stimuleringsbeleid voor het leasen en kopen van milieuvriendelijke auto's wordt voortgezet. Het akkoord belooft een grotere transparantie, waarmee het toekomstige kabinet bedoelt dat het eventuele wijzigingen ruim op tijd aankondigt. Met eerdere beloftes in het achterhoofd kunnen we hieruit concluderen dat de bijtellings- en mrb-grenzen op z'n vroegst in 2012, maar zeer waarschijnlijk pas vanaf 2013 veranderen.
Behalve deze drie kernpunten zijn er nog meer belangwekkende punten voor automobilisten in dit regeerakkoord. Rutte-I investeert bijvoorbeeld een half miljard in (spoor-) wegen. Daarnaast gaat er extra geld naar de binnenvaart om het wegverkeer en het milieu te ontlasten. Zodra speekseltests voor drugs betrouwbaar genoeg zijn, zet de overheid deze in om het drugsgebruik in het verkeer terug te dringen. Tenslotte gaat de overheid met bedrijven samenwerken voor aanvullende voorzieningen tegen filevorming, zoals carpoolplaatsen, parkeervoorzieningen en transferia.

Lezersreacties (85)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.