Brussel wil Europese auto-industrie redden

‘Het is tijd voor actie’

Volkswagen ID7 Tourer vs. BMW i5 Touring dubbeltest

In het kielzog van Ursala van der Leyen, die concludeert dat Europa ten onder gaat aan regelgeving, gaat de Europese Commissie in gesprek met de leiders van de Europese auto-industrie. Het gaat om een ‘strategische dialoog’ met als doel om de toekomst van die industrie zeker te stellen.

“We hebben al 250 miljard geïnvesteerd in elektrificatie. Als de EU wil dat de transitie slaagt, hebben we hulp nodig”, zegt Sigrid de Vries in een gesprek met BNR. De Vries is directeur-generaal van Europese brancheorganisatie ACEA, die ook op AutoWeek.nl geregeld wordt genoemd. Volgens de ACEA-directeur is de wil om te vergroenen er wel degelijk bij autofabrikanten, maar valt de vraag naar elektrische auto’s simpelweg tegen.

De Europese autosector is goed voor 13 miljoen banen en 7 procent van het Europees BBP, merkt BNR op, en daarom wil de Europese Commissie in gesprek met de kopstukken uit de branche om te kijken wat er anders of beter moet. Onder druk van zware regelgeving, een deels gedwongen elektrische transitie en extra concurrentie uit China hebben veel Europese autofabrikanten het zwaar, waaronder giganten als Volkswagen en Stellantis.

Door de tegenvallende vraag naar EV's in Europa dreigen er enorme boetes omdat fabrikanten de door de EU opgelegde CO2-doelen niet halen. Die boetes zouden voor de toch al tobbende Europese autobouwers de zoveelste tegenslag zijn, en het geld van die boetes kan volgens de ACEA veel beter worden gespendeerd op de ontwikkelingsafdeling. De fabrikanten hopen dan ook dat het boetefestijn niet doorgaat, maar De Vries benadrukt dat dit niet betekent dat ze de groene transitie helemaal afwijzen. Wel zou het slim kunnen zijn om langer vast te houden aan bijvoorbeeld hybrides als tussenoplossing, en de Europese transitie iets geleidelijker te laten verlopen.

2035

Het loslaten van de vaste doelstelling om vanaf 2035 alleen nog zero-emissieauto’s te verkopen in de EU, moet volgens De Vries ook bespreekbaar zijn. “Ik denk wel dat er echt gekeken moet worden naar wat er nou echt gaat werken en wat niet. Als iedereen [door zo’n maatregel] in oudere auto’s gaat rijden, haal je die transitie ook niet. Om het mogelijk te maken voor mensen om die transitie in te gaan en hen het vertrouwen te geven, heb je het misschien nodig om langer op hybrides te vertrouwen.” Op die manier wordt volgens De Vries ‘het pad breder gemaakt om er te komen’, maar worden de doelstellingen uiteindelijk tenminste wel gehaald.

Er werd al eerder gezaagd aan de stoelpoten van ‘2035’, maar vooralsnog staat die maatregel nog recht overeind. Het loslaten van de doelstelling zou tevens grote nadelen hebben, juist voor autofabrikanten die vanwege deze dreigende stip aan de horizon al miljarden hebben geïnvesteerd en die investeringen bij een eventuele wijziging van de EU-doelen weer grotendeels zien verdampen.

Lezersreacties (174)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.