Autobelastingen 2020

Leuker kunnen we het niet maken

Autobelastingen 2020
AutoWeek 51/52 2019
AutoWeek 51/52 2019

Je leest het in AutoWeek 51/52 2019

Voor 2020 gaat er met de autobelastingen weer heel wat gebeuren. Mocht je op zoek zijn naar een nieuwe auto, dan zijn er wat dingen om rekening mee te houden.

Er is afgelopen jaar een hoop te doen geweest over de autobelastingen en we kunnen vast verklappen dat dat volgend jaar niet anders is. Er staat een aantal veranderingen in de planning die grote gevolgen kunnen hebben voor je portemonnee. We nemen ze even met je door.

BIJTELLING

Dit kwam allemaal vrij onverwacht, maar het vechten van Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt tegen de oversubsidiëring van elektrische auto’s zorgde ervoor dat de laatste Autobrief is opengebroken. De bijtelling van 4 procent voor volledig elektrische auto’s zou nog tot en met 2020 blijven bestaan, maar halverwege dit jaar werd deze toezegging geschrapt, de bijtelling gaat naar 8 procent. Let wel, dit is tot een maximum van € 45.000 (was € 50.000), daarboven geldt het normale tarief van 22 procent. Om aan te geven hoeveel dit scheelt, geven we een aantal voorbeelden voor iemand die in de 37,35-procentschaal zit met de loonbelasting.

BPM

Dit is het meest ingewikkelde deel voor volgend jaar. Sowieso worden de tarieven in januari iets aangescherpt zoals elk jaar, om te compenseren dat auto’s door nieuwe techniek steeds zuiniger worden. Maar vervolgens gaan de tarieven halverwege het jaar op de schop. Door de nieuwe WLTP-meetmethode is de CO2-uitstoot (en daarmee het verbruik) van auto’s op papier hoger geworden. Hierdoor stijgt de bpm zonder dat de auto technisch verandert en dat is onwenselijk. De tarieven en de schijven worden daardoor aangepast en auto’s zullen in prijs veranderen. Dat kan best aantikken, zien we in onderstaande voorbeelden. Het is de moeite waard om goed uit te zoeken of de auto die je op het oog hebt na 1 juli 2020 qua belasting duurder of juist goedkoper wordt. Let op, dat de belasting omlaag gaat, wil niet zeggen dat de prijs van de auto met een gelijk bedrag wordt verlaagd. Een dealer of importeur mag zelf de prijs van zijn auto bepalen. Mogelijk steekt hij een deel van de belastingverlaging in eigen zak. Voor wie dit oneerlijk vindt: met belastingverhogingen gebeurt soms het omgekeerde. Om een model aantrekkelijk te houden neemt een verkoper weleens een deel van de verhoging voor eigen rekening. Zo werkt vrije handel nu eenmaal.

Voor de oude tabel (vanaf 1 januari) wordt nog met de oude meetcyclus (NEDC) gerekend. Als er alleen een nieuwe WLTP-waarde beschikbaar is, omdat de auto heel nieuw is, wordt die waarde teruggerekend naar wat men noemt NEDC 2.0 en die CO2-score wordt in onderstaande tabel gezet. Vanaf 1 juli reken je met de nieuwe WLTP-waarde en de nieuwe tabel.

Toch er is nog een onzekerheid: de autosector vindt de verlaging niet ver genoeg gaan en heeft KMPG laten onderzoeken hoeveel de bpm nog te hoog is. Zie de voorbeelden in de tabel. De Tweede Kamer heeft aan de hand hiervan een onafhankelijk onderzoek geëist van Financiën om te zien of de belasting niet alsnog te hoog is. Dit moet klaar zijn voor de verlaging wordt ingevoerd op 1 juli. In het meest gunstige geval kan dus de bpm nog verder dalen dan nu is gepland, maar dat horen we dan pas kort van tevoren.

MRB

De wegenbelasting blijft in principe gelijk, maar voor dieselauto’s komt er een verhoging van 15 procent indien ze meer fijnstof uitstoten dan 5 mg per kilometer. Dit staat gelijk aan de Euro V-norm, het moment waarop roetfilters verplicht werden. Daarom wordt de maatregel ook wel uitgelegd als een verhoging voor auto’s die geen roetfilter hebben, maar dit hoeft niet zo te zijn: er waren al auto’s die eerder een roetfilter hadden om aan de minder strenge Euro IV-norm te voldoen. De Euro V-norm ging in september 2009 in voor compleet nieuwe types en in januari 2011 voor bestaande modellen. Is je auto na 2011 geleverd, dan zit je dus sowieso safe. Deze maatregel is een manier om vervuilende auto’s uit te faseren, maar ook de import van oude diesels is zo minder aantrekkelijk. Nog los van het feit dat je steeds meer steden niet in mag met oude dieselauto’s. Een gloednieuwe diesel is vooralsnog overal welkom.

Verder lezen?

Dit artikel is gratis te downloaden in PDF-formaat. Hiervoor maak je eenmalig een AutoWeek account aan, waarna je onbeperkt uit het AutoWeek archief kunt downloaden.

Inloggen of Registreren

Lezersreacties (0)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.