ANWB blokkeert blokkeertarieven in de nacht

Niet tussen 23u en 7u

Laadpaal blokkeren opladen

Steeds meer laadpaalaanbieders hanteren een zogenaamd blokkeertarief als een auto met een volle accu te lang bij een laadpaal blijft staan. De ANWB heeft een trucje bedacht om dat tarief in de nacht te voorkomen, omdat de bond het blokkeertarief onder bepaalde omstandigheden niet redelijk acht.

Milde oorlog in laadpaalland. Sinds dit jaar krijgen gebruikers van openbare laadpalen soms een zogenaamd blokkeertarief aan hun broek als een al opgeladen auto te lang blijft staan. Dit was bij snelladers al langer het geval (en is daar ook (nog) beter te verdedigen), bijvoorbeeld in de vorm van Tesla’s Idle Fee. Nu kun je ook op straat een extra dure laadsessie verwachten als de auto niet in de uren na het opladen wordt verwijderd.

Daar is natuurlijk wat voor te zeggen. Het is bepaald niet netjes om je EV op vrijdagavond aan de laadpaal te zetten en hem daar pas op maandagochtend weer weg te halen, zodat de hele buurt niet bij die paal terecht kan. Volgens de ANWB is het blokkeertarief echter niet altijd redelijk. Zo kun je volgens de ANWB niet van EV-rijders verwachten dat de auto midden in de nacht wordt weggehaald, maar dat is in sommige gevallen wel nodig om te voorkomen dat de ‘blokkeermeter’ gaat lopen.

Daarom introduceert de ANWB nu de Auto-stopfunctie voor de laadpas die de organisatie aanbiedt. Deze functie stopt automatisch de laadsessie als de accu vol is tussen 23.00 en 7.00. Laadsessies die vóór 23.00 uur gereed zijn, worden niet gestopt, omdat de ANWB van mening is dat er dan nog wel redelijkerwijs kan worden verwacht dat de auto wordt weggehaald.

De ANWB hoopt dat de Auto-stopfunctie over een tijdje niet meer nodig is, omdat laadpaalexploitanten zelf soortgelijke uitzonderingen gaan hanteren. Allego doet dat al en laat het blokkeertarief tussen 23.00 en 7.00 uur niet gelden.

Lezersreacties (176)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.