1 op de 5 geïmporteerde auto's heeft teruggedraaide teller
Tellerfraude is kostenpost van meer dan €160 miljoen
Het is misschien wel de grootste angst van wie op jacht is naar een tweedehands auto: een occasion met een teruggedraaide teller kopen. Wat blijkt? Jaarlijks komen er tienduizenden gebruikte auto's met een teruggedraaide kilometerteller ons land binnen. Volgens Stichting Aanpak Tellerfraude heeft zelfs zo'n 20 procent van alle in 2023 geïmporteerde occasions een teruggedraaide teller.
Vereniging Aanpak Voertuigcriminaliteit (VAT) schat in dat ongeveer 20 procent van alle in 2023 geïmporteerde gebruikte auto's een teruggedraaide teller hadden, ongeveer één op de vijf dus. In 2023 werden er 254.646 auto's vanuit het buitenland naar Nederland geïmporteerd. Dat betekent dat er naar schatting dik 50.000 daarvan de occasionmarkt op zijn gegaan met een teruggedraaide kilometerstand. Het leeuwendeel van de geïmporteerde occasions is afkomstig uit Duitsland. Tellerfraude bij importauto's veroorzaakte volgens VAT in totaal een schadepost van 91 miljoen euro.
Verder meldt VAT dat er in het Nederlandse wagenpark vorig jaar in totaal 73.198 nieuwe trendbreuken in de kilometerstand zijn geconstateerd. Bij 0,35 procent van de auto's dus. Dat percentage ligt lager dan in voorgaande jaren, maar is nog altijd te hoog. Volgens VAT veroorzaken deze 73.198 gevallen in totaal voor zo'n 70 miljoen euro aan schade. De totale schade als gevolg van het terugdraaien van tellerstanden bedroeg in 2023 maar liefst 161 miljoen euro. Dat is zorgwekkend, in 2020 ging het nog om een schadepost van 140 miljoen.
Volgens de Vereniging Aanpak Tellerfraude - een samenwerkingsverband van Bovag, Rai Vereniging, ANWB, KNMV en NKC - kost een teruggedraaide teller de consument gemiddeld €1.900. Niet alleen koop je een auto met teruggedraaide teller voor meer dan hij waard is, maar je komt er ook moeilijker vanaf én het onderhoud valt over het algemeen duurder uit dan bij een exemplaar met een lagere kilometerstand.